Kulturnyheter
Av Lisbeth Jarto og Kjell Moe

Kiel – midtpunkt for verdens største musikkfestival

Av Lisbet R.  Jarto og Kjell Moe (oppdatert 10. juli 2008/7. juli 2012)
Vi antar at vi har hatt samme forhold til Kiel som de fleste nordmenn før oss: at anløpsstedet for Oslo-båten til kontinentet ikke er annet enn en lang shoppinggate i glass og betong. Hvis man skal få med seg noe mer før man drar med bilen videre nedover i Europa eller tar ettermiddagsbåten hjem igjen, ender det ofte med et besøk på Löwenbrau eller en annen hyggelig kro.Kiel - havnaMen Kiel er også noe langt mer. Hovedstaden i delstaten Schleswig-Holstein er en by rik på kultur med et tilbud som absolutt burde friste enhver.

Verdens største musikkfestival, Schleswig-Holstein festivalen, finner sted hver sommer med Kiel og nabobyen Lübeck som midtpunkt. Nettopp på denne tiden da nordmenn bruker Kiel og landsdelen som springbrett til en ferd videre nedover Europa.

Vi besøkte Kiel i sesongen og så Wagners store drama Götterdämmerung på Kiel-operaen, og framføringen av det var en internasjonal begivenhet i seg selv.

Noen ganger kan det være spennende å reise til en by man tror man nesten kjenner, og så viser det seg at byen byr på atskillig flere overraskelser enn det man kunne ha trodd på forhånd.

Schleswig-Holstein festivalen

Kiel er midtpunktet for den største musikkfestivalen som arrangeres om sommeren. I dagene t. juli – 25. august i år finner denne festivalen sted over hele den nordlige delen av Tyskland og litt mer – Hamburg er trukket sterkt med – med opptil flere konserter hver dag. Også Danmark og Sør-Jylland er dn del av festivalområdet.

Festivalens styrke er at det summer av musikk – klassisk og jazz – i enhver liten avkrok av Schleswig-Holstein hele sommeren. Reiser du rundt i delstaten er det umulig å ikke bli dratt inn i det bokstavelig talt yrende og brusende musikklivet.

Orkesterakademiet

Festivalen kom i stand på initiativ av ingen ringere enn Leonard Bernstein. Han opprettet i sin tid et fond for å utvikle unge musikere som hver sommer møtes på Schloss Salzau i landlige omgivelser og spiller og øver sammen i nesten to måneder. Ledende dirigenter og musikere fra hele verden er lærere – i år blant andre Christoph Eschenbach, Peter Ruzicka og Paul McCreesh – og dirigerer dette orkesteret på store konserter. Da kaller de seg Schleswig-Holstein festivalens Symfoniorkester.

Over 120 unge musikere deltar, av over et tusen fra hele verden som meldte seg på til prøvespill.

For et par år siden var Norge tema på denne festivalen og flere av våre symfoniorkestre spilte på festivalen. Norske musikere var både dette året og senere i skuddet, og det er ikke vanskelig å finne norske navn på festivalprogrammet. De som imidlertid glimrer med sitt fravær – da som nå – er det norske publikummet. De farer forbi på motorveiene og vet ikke hvilke kulturskatter de går glipp av.

Kina årets tema

I år er det fokus på Kina og musikklivet i dette landet. Kinesiske artister, ensembler og orkestere besøker festivalen med et riktig utvalg av landets musikk og tradisjonelle særegne instrumenter.

Årets program

Programmet er omfattende og rikt. Poenget med festivalen er at det skal svinge høyt og lavt over hele landsdelen i to måneder. Omtrent hvert eneste tettsted og hver by kan vise til flere konserter under festivalen, ofte med de fremste utøverne fra hele verden på programmet.

Festivalen starter med en Peer Gynt-konsert i Lübeck med NDR Sinfonieorchester 7.7. Klaus Maria Brandauer resiterer.

Wang Yuja spiller med Gautier Capucon i Kiel 10.7.

Viktoria Mullova spiller i Hamburg 21.7.

Isabelle van Keulen spiller i Pronstorf 26.7.

Zubin Mehta dirigerer Mahlers første symfoni med Israel-filharmonikerne i Kiel 29.7. og i Lübeck 30.7.

Radu Lupu spiller Beethovens tredje klaverkonsert med Schleswig-Holstein festivalens Symfoniorkester dirigert av Christoph Eschenbach i Hamburg 3.8. og i Lübeck 4.8.

Katia og Marielle Labèque spiller i Elmshorn 4.8.

Ensemble Modern spiller med et kinesisk ensemble i Lübeck 11.8. og i Hamburg 12.8.

Tan Dun dirigerer egne verk med Schleswig-Holstein festivalens Symfoniorkester i Neumünster 11.8.

Leif Ove Andsnes spiller Beethoven og Chopin i Altenhof 12.8.

Manfred Honeck dirigerer Schleswig-Holstein festivalens Symfoniorkester i Bruckners syvende symfoni i Lübeck 18.8. og i Kiel 19.8.

Martin Grubinger er solist med NDR Sinfonieorchester i Hamburg 18.8.

Lang Lang spiller Beethovens femte klaverkonsert i Kiel 25.8.

Kunsthallen

Men Kiel er mer enn festivalen i sommermånedene juli – august. Byen kan by på et variert utvalg av kulturopplevelser hele året.

Kunsthallen i Kiel holder til i et stort bygg med 1300 kvadratmeter utstillingsplass bare et og et halvt steinkast fra det tidligere anløpsstedet for Kiel-båten ved Oslo-kaia.

Et besøk i Kunsthallen

Da vi besøkte den permanente utstillingen i Kunsthallen hadde vi en svak formening om at ekspresjonisten Emil Nolde, som var aktuell med en stor utstilling på Stenersenmuseet (se vår omtale) i Oslo vinteren 2000, var fra Schleswig-Holstein, men ellers var kunnskapene våre om landsdelens kunst svært begrenset.

Den nordtyske landsdelen kan by på mange flotte kunstverk opp gjennom tidene. Det er tydelig at lyset, beliggenheten mot hav på to kanter og den flate horisonten har stimulert mange store kunstnere.
Selvfølgelig var det mye nord-tysk kunst her. Endel i høyromantisk stil fra begynnelsen og midten av forrige århundre, men også ekspresjonister, Die Brücke-kunstnerne og Skagenmalerne. Russisk kunst fra forrige århundreskifte med Ilja Repin i spissen hadde sin egen avdeling.

Kunst fra tiden etter 1945 inneholdt navn fra CoBrA-gruppen, og kunstnere som Gerhard Richter, Siegfried Polke og norske Berlin-bosatte Olav Christopher Jensen.

Rommene var store med mye dagslys, noe som ga en behagelig atmosfære. Utstillingene var godt gjennomtenkt og bildene var presentert på en sympatisk og sammenhengende måte. Bare den lille detaljen at alle arbeidene var merket med delstatens andre offisielle språk, dansk, var med på å gjøre dette til mer enn et vanlig galleribesøk i utlandet.

Mer kultur

Vi gikk videre. Kieler Schloss rett ved Kunsthallen inneholder såvel konsertlokale som en hyggelig restaurant. Den kvelden vi var der hadde det velkjente NDR-symfoniorkesteret konsert.

Rett bakenfor ligger et sympatisk lite bymuseum som holder til i det eldste bevarte huset i byen, Warleberger Hof, faktisk rett ved siden av populære Kieler Bräuerei, som de fleste Kiel-besøkende sikkert kjenner. Mye av det gamle Kiel var beholdt i stemningen og interiøret i huset, som ble bygget i 1616 og ombygget i 1765.

Utstillingen vi så viste fotografier fra gjenoppbyggingen etter 2. verdenskrig, og det nesten umenneskelige slitet med å få fjernet ruinene etter bombingene og få reist byen igjen. Howald-verkene var et utsatt bombemål og noen av de allierte bombene traff også selve byen. Museet inneholder også faste samlinger med tegninger og malerier fra den gamle byen Kiel.

Opera i seks timer

Kiel- operaen er et av de få operahusene som framførte Götterdämmerung og Ringen. Operaen fikk mye skryt i 1997 og 1999 for sine Wagner- og Nibelungen-oppsetninger som hadde et internasjonalt snitt over seg. De har stått på spilleplanen i flere sesonger framover. Kirsten Harms som senere ble sjef for Deutsche Oper i Berlin sto for innstuderingen. Hun var da også sjef for Kiel-operaen

Götterdämmerung var svært enkel og renskåret i regi, så å si uten dekorasjoner og med vekt på selve dramaet. Med slike forestillinger som dette markerer operaen seg uten tvil som en av de fremste operahusene på kontinentet.

Operahuset i Kiel er stort og staselig å se på utvendig der det ligger sentralt i byen, rett overfor det gamle Rådhuset, med store kulehull i murfasaden. Innvendig er det enkelt, lite – og svært femtitalls, opplevd fra publikumssiden.

Operahuset har som de fleste bygninger i Kiel en delt historie. Det ble opprinnelig bygget med lokale byggematerialer og smykket med jugendstilelementer i sandstein. Den da velrennomerte teaterarkitekten fra Berlin, Heinrich Seeling, sto for utformingen. Bygningen sto ferdig i 1907 og ble åpnet med Beethovens opera “Fidelio“.

Operahuset ble som mesteparten av byen bombet under krigen – og mistet dermed mye av sin gamle prakt. Det ble gjenoppbygget i en adskillig enklere stil og nyåpnet i 1953. Operaen fikk senere et nytt tilbygg og ny teknisk innredning.

Folkemuseet

Kiel har ikke de gamle praktfulle bygningene fra Hansa-tiden som nabobyen Lübeck kan vise til. Byen ble så å si totalt rasert under annen verdenskrig. Til gjengjeld er den hovedstad for delstaten og derfor står forskjellige begivenheter på programmet til enhver tid – og nesten for enhver smak.

Noen kilometer utenfor Kiel ligger delstatens utendørsmuseum, et slags Folkemuseum. En vandring her gir et interessant historisk innblikk i leveforholdene for rundt hundre år siden.

Hotell i skogens ro

Hvis man planlegger en helg eller flere dager i Kiel er det en fordel å ha et godt utgangspunkt. Hotel Birke ved Waldesruhe – Skogens ro – er en ypperlig base for kulturelle ekspedisjoner. Hotellet ligger landlig til, midt i et vakkert skogholt, og bare noen få minutter fra jernbanestasjonen retning syd-vest.

Det har et hyggelig og imøtekommende personale, som er svært vant med utenlandske gjester – behagelige rom, sauna, solarium – og i tillegg er de behjelpelige med besøk på operaen og de andre kulturinstitusjonene. De kan også hjelpe til med utflukter, eller hvorfor ikke ta en spasertur i de vakre bøkeskogene rett ved stedet?

Badestrendene i Kiel er blitt bedre de siste årene og vannet er nå garantert svært rent. Det blir målt med tysk nøyaktighet hele tiden. Men vi fraråder likevel å dra opp til Dampf som var åsstedet for de olympiske seilasene i 1972. Kaldt funksjonalistisk og altfor utvendig virker dette utfartsstedet.

En hyggelig overraskelse

Kulturbesøket i Kiel ga oss en virkelig positiv overraskelse med mange og rike opplevelser.

Hele året kan man nyte kulturlivet i Kiel – det skjer hele tiden spennende ting i galleriene, operahuset og teateret.

Om sommeren kommer de virkelig store begivenhetene: Kieler Woche i slutten av juni, som er den årlige regattaen med både sportsaktiviteter og folkefester. I juli og august som nevnt Schleswig-Holstein musikkfestivalen.

Hvorfor ikke en liten tur rundt til lokale vertshus i distriktet?

INNHOLD, FAKTA – REISEMÅTE:

Båt med eller uten bil
Color Line
(Avreise fra Oslo kl.13.30. Ankommer Kiel ca. kl. 9. 30 neste morgen.)

Hotel Birke (Tlf. (49) 431 53 31 232. Opphold kan bookes gjennom Color Line)
Hvis man planlegger en helg eller flere dager i Kiel er det en fordel å ha et godt utgangspunkt å operere fra. (Hotel Birke ved Waldesruhe – Skogens ro – er en ypperlig base for kulturelle ekspedisjoner. Hotellet ligger landlig til, midt mellom vakre skogholt, og faktisk bare noen få minutter fra jernbanestasjonen retning syd-vest. )

Ungdomsherberge (Tlf. (49) 73 14 88)

Andre kulturopplevelser i Kiel:
Kunsthalle
Schloss som inneholder såvel konsertlokale som en hyggelig restaurant.

MAT:
(Aldeles utmerket frokost på Hotel Birke.)
Landgraf
Restaurant im Schloss
Max Restaurant (Trendy mat. Fusion Cooking. Samme kvartal inneholder filmkafé med koselig liten kino.Vegg i vegg ligger Max diskotek og et syd- amerikansk dansested for salsa.

TING SOM SKJER:
Bruk «Hva -skjer- kalenderen»: KIK, KursKiel. For bestilling av teater-, konsert og operabilletter, snakk med Color Line eller ring hotellet og be de hjelpe. Det er ikke alltid lett å kjøpe billetter på stedet.

 

Sjekk også

Årets filmpriser – Film fra Sør

Film fra Sør er over for i år – og prisene delt ut. Så var …

Lise Davidsen

Lise Davidsen fra Stokke vant finalen i dronning Sonjas internasjonale Musikkonkurranse i Operaen i går. …