Kulturnyheter

Nytelse

Andsnes, foto: Kulturspeilet

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs a-moll konsert står, skal vi si, selvsagt på programmet. Når orkesteret presenterer seg på denne måten med vår fremste pianist, er det ikke annet enn høytid å melde.

Og jubel i taket ble det også.

Oslo Konserthus 10.10.2019 Arne Nordheim: Canzona, Grieg: Klaverkonser a-moll, Sjostakovitsj: Symfoni nr. 10, Oslo-filharmonien, dir.:Vasily Petrenko, Leif Ove Andsnes – klaver

Å oppleve Oslo-filharmonien og Leif Ove Andsnes sammen er rett og slett en nytelse. Denne gang i nok en gang Griegs a-moll konsert hvor vi også hørte førstesatsen med dem bare for noen uker siden på selve bursdagskonserten.

Men vi må si si: denne gang låt det atskillig anerledes – og bedre. Orkester og solist står godt rustet foran denne Europa-turneen og publikum i de største byene har noe å glede seg til. Det blir blant annet besøk til Elbphilharmonie i Hamburg, konsertsalen midt i elva.

Andre deler av turne-programmet – som Arne Nordheim og Sjostakovitsj – fikk vi også høre. At Nordheims vakre klangverden av ‘fruene’ i sin tid fikk et eget skjellsord. «bare Nordheim», må i dag taes som et kompliment. Musikken er neppe kontroversielll for ører hvor apparatet er stilt noenlunde riktig til.

Petrenko fikk vist seg i Sjostakovitsj, en komponist som må sies å stå ham nær. Denne gang den tiende symfonien, av ikke rent få framholdt som kanskje hans fremste symfoni. Jubileumsåret bringer oss mye Mahler, og dermed også Sjostakovitsj, to komponister som ikke er ulike på mange vis.

Og vi må ta med oss selv om det ikke tilhører det musikalske, Leif Ove Andsnes hadde for anledningen – eller Europa-reisen – fiffet seg opp med en helt ny frisyre.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Gratulerer!

Gratulerer! Her trår vi til med store bokstaver og utropstegn. Noe annet duger ikke. For …