Kulturnyheter

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle viet oboisten Brynjar Hoff. De er hentet fra ulike perioder av hans solistliv. Det er lagt vekt på fullstendighet slik at vi også får de legendariske innspillingene med det engelske kammerorkesteret med oss.

Brynjar Hoff var en enestående utøver på obo. Han spilte med Operaorkesteret og Oslo-filharmonien og medvirket på en lang rekke plateinnspillinger. også for populærartister.

Brynjar Hoff: The Art of Brynjar Hoff – Obokonserter, Obo-sonater, Gabriel’s obo, A Little Light Music, Norwegian works for obo and orchestra, de Falla: Seven popular spanish songs, Encores, Brynjar Hoff – obo, div. orkestre, ensembler og akkompagnatører, 9 CD’er LAWO 3001 – 2019

I særklasse er nok innspillingene med The English Chamber Orchestra i sin tid. Dette er i hovedsak italienske verk fra renessanse og barokk.

De ni platene er fint ordnet etter stil og årstall. Vi kan neppe la oss forstyrre av stilblanding her.

Obo’en smyger seg inn med sine søte men skarpe klanger.Vi forstår godt hvorfor den i tidlige tider ble sett på og brukt som en slags trompet (uten gjallende klang). Uansett, det låter flott og stort!

Vi bodde en gang i samme borettslag. På dagtid var det en nytelse å gå forbi og høre obo’en når han øvde.

Det er tonen som er så ytterst sjarmerende med disse ni CD’ene. Obo er jo et praktinstrument. Det har en klang som er helt særmerket.

Noen ekstra ord må sies om de to platene med innspillinger av obo-konsertene. Det er rett og slett nydelig, for å bruke et så forslitt ord. Instrumentets klang går godt sammen med de engelske musikerne. Nerveberoligende. Avslappende.

Brynjar Hoff var et unikum som musiker. I en årrekke var han vår fremste utøver på sitt instrument og han kunne høres i flere innspillinger i adskillelige sjangre.

Det må krysses av for et tiltak som dette. For en utgivelse!

Sjekk også

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …

Fascinerende sang-ballett

I mars 1933 fikk Kurt Weill en telefonoppringing fra en venn som varslet om at …