En roman som henter handlingen fra den ulykkelige dagen 22. juli 2011. Forfatteren selv var på jobb i høyblokka da det smalt fem på halv fire. Denne boka er ingen personlig dokumentasjon men en frittstående roman med utgangspunkt i det som skjedde, som en ramme, hva som hendte med henne.
Dette kler romanen.I stedet for å hekte oss opp i den ekle bleikfeite vestkant-gutten nok en gang, følger vi hovedpersonens personlige liv før tragedien og særlig hennes traumer i tiden etterpå.
Aina M. Ertzeid: 15:35, Oktober forlag 2019, 311 s.

Det er det siste som gjør inntrykk. Det er avgjort en fordel at hun har valgt denne formen som roman. Det gjør spennet mer virkelighetsnært. Vi vet allerede at hun var der inne i høyblokka da det smalt. Derfor er det hun skriver i etterkant uansett belagt med en god del fakta, en god del egenopplevd – om det er i romans form eller ikke.
Men det skal ikke legges skjul på at romanen har sine sterke øyeblikkk. Hun legger ikke skjul på hva som skjedde og for en leser kan dette gjøre et stort og dels ubehagelig inntrykk.

For vi som var inne i regjeringsbygningene bare dager etter er dette høyst fascinerende lesing. Jeg kunne ikke unnlate å gjøre tanker når jeg så vegger og vinduer som var slått helt inn, alt glasset som lå på gulvet, og fant det vanskelig å forestille meg at noen kunne ha overlevd dette.
Men hun var av dem som kom seg ut gjennom støvet og røyken. Traumene som dukket opp i etterkant var nok det verste. Her er hun varsom i beskrivelsen selv om det gjør kraftig inntrykk. Men en episode på t-banen en tid etter viser hvordan slikt kan ha blitt sittende i lang tid og gnage på tankene.
Forfatteren jobbet som statsadvokat i Justisdepartementet på den tiden. Vi får sporadiske og levende glimt fra livet i byråkratiet før og etter katastrofen. Det er sting i hennes skildring.
Levende, på dobbelt vis. Dette er en godt skrevet roman om ei jente som vokser opp i Norge og hva hun møter i livet mens hun strever med å finne sin plass. Utvilsomt vil den faktiske begivenheten, som vi alle kjenner, forsterke skildringen i vesentlig grad. Dette er en styrke.
Viktig. Anbefales!