Kulturnyheter

Mariss Jansons

Fra hans besøk i operaen i Oslo i 2011. Foto:: Kulturspeilet

Fra St, Petersburg kom søndag den triste meldingen om at Mariss Jansons er død.

Han er den som sannsynligvis har betydd mest for norsk musikkliv de siste femti årene. Etter at han overtok som sjefsdirigent i Oslo-filharmonien bygget han orkesteret opp til å bli et av de fremste i verden. Det ble invitert til å spille overalt og etterlot seg en mengde CD-innspillinger, faktisk var det det orkesteret under hans ledelse som spilte inn mest klassisk musikk av alle en lang periode.

Når orkesteret i disse dager feirer sitt 100-års jubileum vil hans navn stå i gullskrift. Han har sammen med orkesteret etterlatt seg en stor gullskatt nå til jubileet, utgivelsen av innspilingen av Mahlers tredje symfoni.

Mariss Jansons var en hardt arbeidende dirigent. Han pukket på å øve den samme passasjen om og om igjen: «Immer besser».

Ved siden av Oslo-filharmonien var han også sjefsdirigent for Pittsburgh Symphony Orchestra og det siste tiåret for Concertgebouworkesteret i Amsterdam og Bayersk Radios Symfoniorkester, begge disse regner som Europa fremste ved siden av de to i Berlin og Wien.

Sjekk også

Ikke overraskende at operasjefen går

Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika …

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …