Kulturnyheter

Lise Davidsen i Bayreuth

foto: Kulturspeilet

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i Tannhäuser som regnes som den kvinnelige hovedrollen i operaen. Oppsetningen spilles seks ganger under festspillene. Den russiske dirigenten Gergiev leder oppsetningen musikalsk.

Det er dels oppsiktsvekkende at en såpass ung utøver «slipper til» i Bayreuth så tidlig i karrieren. Det skal gjerne gå noen år før man regner med at man er »moden» for Bayreuth, særlig en hovedrolle.

festspillteateret

Bayreuth er Tysklands største årlige musikkfest. Festspillene finner sted på den «grønne høyden» i et operahus som Wagner selv utformet for å gi plass for hans gedigne operaer. Hvert år valfarter publikum fra hele verden til disse festspillene som nærmest har fått et religiøst preg. Det er Wagner-slekten selv som holder tømmene i denne høytiden. I dag ledes festspillene av Eva Wagner-Pasquier og Katharina Wagner, døtre av Richard Wagners sønnesønn Wolfgang.

Etter at hun vant dronnning Sonja-konkurransen i 2015 har karrieren hennes pekt bratt oppover. Hun har gitt en rekke konserter her hjemme, bl.a. med Oslo-filharmonien og debuterte på Bjørvika-operaen i Hindemiths Sancta Susannne i 2015. I fjor sang hun i Ariadne auf Naxos i Glyndebourne. Denne sesongen venter bl.a. oppgaver i Zürich og München (Bayerische Staatsoper). Hun er uten tvil det største norske sangtalentet siden Kirsten Flagstads dager.

Se forøvrig våre omtaler i Kulturspeilet.

Sjekk også

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …

Yngst noensinne

I en alder av nå 22 overtar Klaus Mäkelä stillingen som ny sjefsdirigent i Oslo-filharmpnien …