Kulturnyheter

Årets filmpriser – Film fra Sør

Film fra Sør er over for i år – og prisene delt ut. Så var det slutt for denne gang, men ikke helt.  I tiden framover kommer det filmpremierer, noen har allerede vært og noen er på vei, så det gjelder å følge med på kinoene om favorittfilmene fra Film fra Sør dukker opp. Avslutningsfesten og prisutdelingen ble holdt før selve festivalen var over. Og det ble sagt av kunstnerisk leder Lasse Skagen under høytideligheten, at det var for at vi skulle rekke å se noen flere filmer før de stengte… Det rakk vi.

Fra filmen Dheepan, regissert av Jacgues Audiard (Frankrike/Sri Lanka 2015) - Film fra Sør
Fra filmen Dheepan, regissert av Jacgues Audiard (Frankrike/Sri Lanka 2015) – Film fra Sør

Prisene ble delt ut sist lørdag kveld, den 17 oktober. Blant vinnerne var det mange overaskelser, særlig den populære publikumsprisen ventet vi spent på. Det var 10 filmer som konkurrerte om denne prisen der publikum selv var med på å stemme fram sin favoritt. Dette er filmer som senere kommer på norske kinoer. Publikumsprisen i år gikk til til filmen Dheepan, regissert av Jacgues Audiard (Frankrike/Sri Lanka 2015). Filmen var vinner av årets Gullpalme i Cannes.

Volcano (ixanul)
Fra filmen Ixcanul (Vulcano) , Guatemala 2015. Regissør: Jayro Bustamante. Film fra Sør

Sølvspeilet, selve festivalens hovedpris, deles ut til den beste av 18 filmer i den internasjonale konkurransen. Dette året gikk Sølvspeilet til en film fra Guatemala, Ixcanul (Vulcano, 2015). Regissør for denne filmen er Jayro Bustamante. Dette er hans første film. Han har også selv skrevet manus og produsert filmen. Det var ambassadøren, Jacobo Cuyun Salguero, som mottok prisen på vegne av filmskaperen. “Med full tillit til den sterke cinematografien, og amatørskuespillernes utrolige prestasjoner, skaper filmen en altoppslukende sanseopplevelse som innvier oss i et bitte lite samfunn, som på en måte eksisterer, bortenfor tid, syn og sinn”.

Livet på jorda, regi:
Livet på jorda, regi: Sissako

Sølvspeilet Ærespris gikk til den afrikanske regissøren Abderrahman Sissako, som hadde to filmer på programmet i år, gjennombruddsfilmen Livet på Jorda (La Vie sur Terre) fra 1998 og hans seneste mesterverk Timbuktu (2014).

En gledelig overraskelse og en verdig vinner av denne prisen, som er Film fra Sør sin hyllest til en “spesiell og erfaren regissør, som gjennom sine kunstneriske prestasjoner har bidratt til å utvide grensene når det gjelder å fortelle historier på det store lerret.” Juryen sa dette slik: “Årets vinner av Sølvspeilets ærespris går til en fremragende regissør som generøst har delt sine idéer, sitt håndverk og sin unike evne til å beskrive komplekse situasjoner med medfølelse, følsomhet, og et sjelden blikk for humoristiske situasjoner, gjennom hele sin filmografi.”  Det var en lavmelt og svært glad Sissako som tok imot prisen på Vika Kino.

Those Who Feel
Fra filmen Those Who Feel The Fire Burning av Morgan Knibbe (Nederland 2014) – Film fra Sør

Dokumentarprisen, Dok:Sør, gikk til Those Who Feel The Fire Burning av Morgan Knibbe (Nederland 2014).

Regissøren var selv til stede for å kunne motta prisen. “Vinneren er en visuelt og emosjonelt slående film som tar seeren med på en mørk reise. Filmen bærer med seg en følelse av at det haster, og en relevans som best kan beskrives som smertefull. Filmen er både vellaget og ukonvensjonell, og overveldende i sin fortelling om flyktningkrisen i Europa.”

Prisen deles ut til den beste av 10 filmer i dokumentarkonkurransen. En hederlig omtale fikk filmen The Pearl Button av Patricio Guzman for imponerende historiefortelling og cinematografi. Film fra Sør håper mange vil benytte anledningen til å se filmen når den får norsk kinopremiere.

Og for dem som under festivalen har savnet nytt fra Midtøsten, blir det Arabiske filmdager 14. – 17. april i 1916.Hovedplakat

Sjekk også

Mariss Jansons

Fra St, Petersburg kom søndag den triste meldingen om at Mariss Jansons er død. Han …

Ikke overraskende at operasjefen går

Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika …