Alf R. Jacobsen er en svært god forfatter. Han evner å gi sine dokumentarbøker – og dem er det blitt mange av – et spennende og levende innhold.
Alf R. Jacobsen: 1945. Hat. Hevn. Håp Vega forlag 2015, 260 s.
I årets bok tar han mål av seg til å begynne med en helt ny serie. Han vil beskrive etterkrigstidens Norge. Han starter med 1945 og begivenhetene rundt kapitulasjonen i maidagene 1945. Han streker opp det store lerret med beskrivelser fra fronten i øst og Hitlers siste dager i fører-bunkersen under Riksdagen.

Men snart befinner vi oss i de dramatiske april-mai dagene i Norge. Bare dette er spennende historie i seg selv. I disse maidagene opplevde landet frigjøring fra fem års krig, men også stor uvisshet. Ville tyskerne beholde Norge som sin siste skanse og nekte å gi seg? Fortsatt kamphandlinger? Nærmere 300 000 soldater var stasjonert her og langs kysten lå nesten hele ubåtflåten intakt til og med utstyrt med den nye elektriske ubåten som faktisk kunne gripe alvorlig inn i konvoiene og dermed forandre krigens gang. Ennå var den uprøvet i strid.

Den lille spissen på dette var tilstedeværelsen av Sovjet i nord. De Røde Arme hadde frigjort den nordlige delen av landet fra høsten 1944. Finmark og halve Troms var befridd fra tyskere men til en drøy pris: tyskerme svidde av alt etter seg som et ledd i den brendte jords taktikk.
Dessuten hadde den kommende kalde krigen allerede sneket seg inn i de taktiske disponeringene og det var en stor frykt for at russerne ville benytte anledningen til å skaffe seg isfrie havner i nord.
Forfatteren sitter på et formidabelt dokumentarisk materiale. Dette har vi sett i de tidligere bøkene av ham om den annen verdenskrig. Ofte kan også dette krysse grensene til ren spenningslitteratur som vi opplevde ved forrige års bøker om kampene ved Litza-fronten hvor han måtte dele stoffet i to, en dokumentar og en spenningsbok.
Norge var ikke av de som var aller hardest rammet av krig og okkupasjon. Likevel var det stor nød her på slutten av krigen. Og grusomhetene fra nazistene kom særlig til uttrykk i behandlinen av krigsfangene i Nord-Norge. Det er rystende å lese om enkelthetene i dette.
Alf R. Jacobsen skriver som en spenningsforfatter, som han jo også er. Men dette er dokumentarisk stoff og det gir et klart bilde av situasjonen i Norge på denne tiden.
En svært nyttig bok!