Kulturnyheter

1961: Kempffs Beethoven

Centenary Collection 1961
Wilhelm Kempff – Beethoven: Klaverkonsert nr. 5 (‘Keiser’-konserten), Hammerklavier-sonaten 
Wilhelm Kempff – klaver, Berliner Philharmoniker dir.: Ferdinand Leitner (1961)
Deutsche Grammophon 459 023-2 

Beethoven_Kl5.KempffDeutsche Grammophons serie ‘Centenary Collection’ er en unik dokumentasjon på CD. På seks bokser presenteres det beste av innspillinger fra 1898 til i dag. CD’ene kan også fåes enkeltvis. Kulturspeilet vil presentere smakebiter fra serien.

For mange vil Wilhelm Kempffs fintfølende spillestil være ensbetydende med Beethoven og de tidlige tyske romantikerne. Vi bør anta at når Deutsche Grammophon plukker fram hans versjon av Beethovens femte klaverkonsert for å være det mest betydningsfulle selskapet gjorde av innspillinger i hele 1961, får vi ta dem på ordet.

Som med de øvrige utgivelsene i denne mammutt-serien, er det selvfølgelig et valg man må gjøre. Det er sikkert mulig å finne innspillinger av ‘Keiser’-konserten med mer futt og spenst – og ikke minst med et bedre lydbilde (dette er en 1961-innspilling, men den er i stereo).

Men der andre kan hevde seg på stort anslag og majestetisk bravur tar Kempff igjen på et rikt tonebilde og et dempet temperament. Han avkler Beethoven mye av sin militarisme – og av og til bør vi tåle det.

Kempff eier mykhet langt ut i fingerspissene. Det er stille ettertenksomhet over hans spill. Mykt glir han gjennom Beethovens tonelandskap med poesi i fingersetningen. En forslitt romantiker, javel, men det går an å nyte Beethoven til stearinlys og et glass rødvin.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …