Kulturnyheter

1968 – kjærligheten blomstrer og verden står i brann

Vi skriver et femtiårs jubileum for 1968. Året som ble et eget begrep og ga et velbrukt navn, sekstiåtter. Det var dette året som verden bokstavelig talt våknet etter verdenskrig og etterfølgende tiårs sløvhet og innholdsløs materialisme. Nå bygde ungdommen barrikader i gatene i vestlige land og svarte knyttede knyttnever ble hevet på seierspallen i sommerolympiaden i Mexico. I den tredje verden var det frigjøringskriger mot de siste restene av kolonialismen.

Det var året med blomster i håret, free love, hippier og konvensjoner som ble veltet. Ut med slips! Beatles kom med sitt hvite album og Simon & Garfunkel sang om mrs. Robinson.

Eva Bratholm/Joar Hoel Larsen: 1968 – året da kjærligheten blomstret og verden sto i brann, Font forlag 2018, 315 s.

Men det var også året da verden så å si sto i brann. Det ble innledet med vietnamesernes tet-offensiv som gjorde det klart at USA før eller seinere ville tape krigen i Vietnam og trekke seg ut – noe de også gjorde. Storbyene i USA brant og opplevde voldsomme rase-opptøyer, Frankrike fikk en revolusjon ved at arbeidere i streik gikk sammen med studentene på barrikadene og det endte med de Gaulle’s fall. I Kina herjet rødegardistene og Mao-kultusen florerte. Tyskland fikk sine destruktive røde brigader. Sovjet invaderte ‘broderlandet’ Tsjekkoslovakia som det het den gangen.

Her hjemme fikk kronprins Harald sin overklassepike Sonja, konturene av samenes krav om selvråderett begynte å avtegne seg i Alta. Bh’ene forsvant og i byens parker solte jentene seg topless. Hyklersk besteborgermoral fikk sitt pass påpekt av Inger-Lise Rypdal i pop-låta Fru Johnsen.

To erfarne journalister som er kjente ansikter fra NRK gir i denne boka en oppsummering av dette begivenhetsrike året. Dette er vår nære fortid og sporene går helt opp til i dag som vi kan se i konflikten Nord-Korea/USA.

Begivenhetene er mange og vi liker godt å bli minnet om dem. Det grufulle: Biafra, sult og nød i den tredje verden, den rike verdens vel-levnet og ødsling som har utviklet seg til å bli verre enn verst i dag. Men også det positive: at folk reiser seg til kamp for nære interesser: de ‘ville’ streikene, miljøkampen og kampen for fri abort startet. Dette var før Norge ble verdens rikeste land. Oljeproduksjonen hadde ennå ikke satt fart men de første hullene var borret.

Jeg likte særlig godt perspektivet, at det ikke er så lenge siden Norge var et fattig land i utkanten av Europa. Vi må bli minnet om dette i dag. Vi trenger det!

De to forfatterne presenterer dette med et godt journalistisk blikk. Anbefales!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …