Stian Bromark: Selv om sola ikke skinner – et portrett av 22. juli, Cappelen-Damm 2012 232 s.
Blomsterhavet foran Domkirken, fotos: Kulturspeilet
Den 22. juli 2011 er en dag ingen kommer upåvirket fra. Det er en dag vi vil huske, og ikke bare for tragedien som rammet oss hardt. I etterkant vil de fleste tenke: hvor var jeg da det skjedde? Hva tenkte jeg da sjokkmeldingene kom? Eller: hva betyr dette for vår framtid? Vil vi få et Norge slik vi til nå har kjent det etter denne dagen?
Stian Bromark er journalist med flere bøker bak seg. Han arbeider til daglig i Dagsavisen som holder til i Grubbegata der eksplosjonen skjedde. I denne boka portretterer han en rekke folk og følger deres gjøremål akkurat denne dagen. Særlig når det gjelder Utøya legger han vekt på å presentere det som skjedde gjennom andres øyne.
Denne boka om begivenhetene er bare en av flere som vil komme og føye seg inn i den mengde av litteratur som vi vil få om denne dagen. Vi synes det er gjort med omtanke og en nennsom hånd. Gjennom dette kommer vi mye nærere det som skjedde enn en ren reportasjebok i dokumentarstil.
Stian Bromark har den umiddelbare fordelen at han er journalist og kan behandle dette stoffet på journalistisk måte. Han har også sin arbeidplass bare noen meter unna der bombeeksplosjonen skjedde. På denne måten har han svært nær adgang til begivenhetene og mange av de impliserte. Dette gjelder også Utøya, der han har vært selv flere ganger som vanlig leirdeltaker.
Ødeleggelsene
Noe alvorstoff får han flettet inn. Vi får en rask beskrivelse av de første timene etter bombeeksplosjonen der Norge viste seg fra en ytterst lite sympatisk side og muslimer på gata fikk unngjelde. Han gir også et lite overblikk over høyreekstremismen og hva den har stelt i stand utenom Norge denne dagen. Men her vil vi si at vi gjerne ville se dette mer utfyllende og ikke så kjapt journalistisk.
Alt i alt er dette en svært leseverdig og prisverdig bok.