Kulturnyheter

80-årene

Vi har allerede omtalt et tidligere album i denne serien. Vi kan ikke si annet enn at tiltaket med bilder som historie er alldeles glimrende. Det er historiefortelling om vår nåtid som vekker på gjenkjennelse og minner. Det er bilder og situasjoner du kjenner igjen, og faktisk mer eller mindre er delaktig i. Du blir så å si levende med i historien.

Norges Fotoalbum 1980-89 med tekster av Marie Simonsen, Knut Olav Åmås, Hege Ulstein, Terje Svabø, Hege Duckert, Einar Lie, Karianne Bjellås Gilje, Atle Nielsen og Ken Opprann. Font forlag 2018

Feit matjord blir føde for bulldozeren, foto: Kulturspeilet

Forsidebildet viser Stein Lillevolden som gir fingeren til politiet. Jeg husker disse demonstrasjonene godt. Det var Blitz og ungdomsprotester. Men det var også epoken med Reagan og Thatcher, jappetid og høyre om i politikken. Her hjemme var det champagne i høye glass på Theatercafeen og unge mennesker som tjente penger som gryn, og som ikke brydde seg det døytt om samfunnet eller menneskene rundt seg.

Det var tiden for hemningsløs egoisme og selvrealisering. Men også farvel til køer, regelstyring og byråkrati. Gråheten ble etterfulgt av farver. Samfunnet var ikke lenger kjedelig. Åpningstidene ble utvidet. Køene forsvant.

Vi fikk Willoch og Høyre-regjering. Men også landsmoderen Gro.

Oljerigger på Aker Brygge og fiskebåter på Rådhuskaia, foto: Kulturspeilet

NRK-monopolet ble opphevet og vi fikk nær-radio samt tilgang til flere TV-kanaler. For de aller fleste av oss føltes det utvilsomt som en et framskritt at vi nå kunne få inn Sverige på TV’en. Men det var samtidig farvel til det samfunnet som var bygget opp etter krigen. Arbeiderpartiet ledet av Bygdøy-bosatte Gro gikk i front for å hylle markedsliberalismen og «den nye tid». Viktige prinsipper ble kastet på båten. Solidaritet og fellesskap ble gammeldagse begreper, noe man sa farvel til. Det var slutt på Gerhardsen-epoken.

I Groruddalen veltet bulldozerne opp fet matjord,  århundregammmelt bondeland forsvant og det ble motorveier, kjøpesentre, T-bane og enorme drabantbyer, hver på størrelse med en middels norsk by. Betongen overtok.

Det var også olje og rikdom, noe som brakte Norge opp blandt de rikeste i verden, om ikke etterhvert det rikeste landet av alle. Skattene i Nordsjøen kom til å forandre Norge fullstendig.

det rives, foto: Kulturspeilet

Internett gjorde såvidt sitt inntog men det var først i årene som fulgte etter tiårets slutt at det for alvor gikk opp for oss hvilken enorm betydning og forandring dette ville føre til. I takt med mobiltelefonen som etterhvert ble vevet inn i nettet (men det var først i nyere tid). Tidene forandret seg raskt for den gangens mobiltelefon besto av en diger og tung kasse man bar rundt.

Vi opplevde Treholt-saken, den store spionavsløringen som ennå sitter i oss. Men det var også Alta-aksjjon, og stadig nye nær-radioer.

Verden var blitt en annen. Ting gikk raskere. Jappene forsvant kjapt i takt med finans- og bank-kriser når andre tider satte inn etter noen år. Men Gro og Kåre hadde satt merkelapper på det norske samfunnet for evig og alltid.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …