Bærum Kulturhus 28.11.2009 Svendsen: Oktett for strykere siste sats, Brahms: Seld Ensamkeit, Gestillte Sehnsucht og Geistliches Wiegenlied, J.S. Bach: Brandenburgkonsert nr 6 siste sats, Piazzolla: Oblivion, Rolf Wallin: Under City Skin, Ketil Bjørnstad: Sommernatt ved fjorden, W.A. Mozart: Sinfonia Concertante, Lars Anders Tomter – bratsj, Leif Ove Andsnes, Tine Thing Helseth, Henning Kraggerud, Atle Sponberg, Thorleif Thedeen, Gunilla Süssmann, Randi Stene, Ketil Bjørnstad, Ulf Wallin, Priya Mitchell, Christian Eggen, Arvid Engegård m.fl., sammensatt orkester (Bratsj/Risør Festival Strings)

Lars Anders Tomter har rundet de femti. I den anledning hadde hele bøtteballetten fra Risør pluss en god del til invitert til feiring i form av en konsert i Bærum Kulturhus. Kveldens konferansier var Risørs festivalsjef Turid Birkeland.

Det hele foregikk i Risørs ånd og intet ville være mer naturlig. Også musikkvalgene bar sterkt preg av Risør. Her ble tidligere høydepunkt servert. Det ble som en parade av de største øyeblikkene fra en festival som har markert seg som en av de fremste i verden og med toner som også har blitt norsk folkeeie, som eksempelvis Ketil Bjørnstads Sommernatt ved fjorden.
Dermed kan man trygt si at dette ble en eksepsjonelt enestående konsert med fremragende utøvere og sterke musikknumre.

Det er egentlig helt utrolig at en konsert som dette kan finne sted i et relativt ‘lite’ kulturhus rett utenfor hovedstaden. Navnene på plaklaten kunne mer tilsi en konsert i Carnegie Hall i New York enn et tettpakket kulturhus i Sandvika, Bærum. Men de fire hundre oppmøtte kunne nyte godt av et nesten utrolig program og fantastiske artister. Det sier også ganske mye om hvordan musikklivet i Norge har utviklet seg de siste 15-20 årene. Nå kan vi ikke bare hvile på laurbærene til det forrige århundrets største sopran Kirsten Flagstad. I dag har vi et symfoniorkester helt i det øverste topp-sjiktet i verden og flere av verdens fremste utøvere. Vi opplevde noen av dem på podiet i går.

Lars Anders Tomter er en av de fremste bratsjistene. Han kan trygt regnes som en av de toppsolistene på bratsj som kan telles på én hånd i verden. Eksempelvis tar Berlin-filharmonien en telefon til ham om han har en elev i eller i nærheten av Berlin når de trenger en ekstra bratsjist til sine konserter. Han styrer også Risør-festivalen kunstnerisk sammen med Leif Ove Andsnes. De er nå et triumvirat med Turid Birkeland som administrativ leder. Det var også hun som var konferansier på gårsdagens konsert.
Det var en bursdagsfeiring med den naturligste måte å feire bursdag på for en musiker helt i verdenstoppen: med en konsert med venner. Derfor var det helt unikt det som gikk for seg denne mørke novemberlørdagen i Bærum Kulturhus. Programmet kunne by på verdensnavn og noen av de fremste utøverne i den nordvestlige delen av Europa. Kjernen i orkesteret som for anledningen kalte seg Bratsj, kommer også fra Risør Festival Strings. Det ble også en bursdagsfeiring med mange gode ord, gaveoverrekkelser, unison bursdagskoring fra bratsjene og ikke bare musikk.
Det sier seg selv at til en slik konsert som var lagt opp mye etter ‘Risør-ånden’ ble det ikke tid til altfor mye øvelser og samspill på forhånd. Noen av numrene bar dessverre litt preg av dette. Men til gjengjeld traff programmet forøvrig godt og sterkt, ikke minst med de medvirkende musikerne. Et av høydepunktene var etter vår mening Rolf Wallins stykke for bratsj og strykeorkester, Under City Skin. Etter vår mening er dette noe som Lars Anders Tomter trygt kan ta med seg ut i andre sammenhenger.
Konserten ble – selvfølgelig – avsluttet med Mozarts Sinfonia Concertante. Her var Lars Anders Tomter solist mens den andre soliststemmen ble ivaretatt av skiftende fiolinsolister til hver sats. Først spilte svenskenes topputøver på fiolin Ulf Wallin. Annensatsen ga oss den britiske topputøveren Priya Mitchell mens sistesatsen bød på en energisk Henning Kraggerud i samspill med kveldens jubilant.
En stor kveld – og en stor musiker! En musikalsk bursdagsfeiring som var virkelig helt på toppen!