Kulturnyheter

Musikk for kinosalens magiske mørke

Oslo konserthus 23.4.2009 John Williams: Filmmusikk fra – Jurassic Park, Schindlers Liste*, Harry Potter, Nærkontakt av Tredje Grad og Star Wars, Tubakonsert i versjon for basstrombone, Oslo-filharmonien, André Orvik – fiolin*, Eirik Devold – basstrombone, Frank Strobel – dirigent

Star Wars-musikken for full filharmonisk utblåsing i all sin skummelhet
Star Wars-musikken for full filharmonisk utblåsing i all sin skummelhet
Frank Strobel, foto: Kulturspeilet
Frank Strobel, foto: Kulturspeilet

Musikken alene hadde en slik kraft at vi lot oss uten vanskeligheter føre inn i kinosalens magiske mørke. Da de første tonene fra Jurassic Parkstrømmet ut mot oss var det som om den lille grønne øya der ute i havet dukket opp for oss fra småflyperspektiv.

John Williams er vår tids filmkomponist. Han har de siste 20 og 30-årene stått for musikken til en rekke av de aller største filmene. Noen av dem fikk vi utdrag fra i går. Som dramatisk komponist med sans for musikalsk fargelegging av de mest spektakulære scenene kan vi slik sett si at han er den som fører linjen fra Korngold og for den saks skyld Wagner videre i vår tid. Musikkens hans er bredt anlagt, som i de musikkbitene vi fikk fra Jurassic Park og Star Wars. Men den er også smektende og innadvendt sentimental slik vi fikk i smakebiten fra Schindlers Liste. Her var orkesterets egen André Orvik solist på fiolin.

Først og fremst viste denne kvelden hvor stor betydning selve filmmusikken har for helheten i filmen, for den saks skyld, hva hadde Wagners operaer vært uten musikk? Musikken setter følelser i sving og understreker det dramatiske med også å legge til lyder av dump, slag og drønn der det måtte trenges. Og stemningen blant det hovedsakelig unge publikummet var stor, særlig da vi kom til musikkutdragene fra Star Wars-filmene. Det var musikk med store virkemidler som hadde sin hensikt: den satte i gang de virkelig skumle stemningene.

Eirik Devold, foto: Kulturspeilet
Eirik Devold, foto: Kulturspeilet

Den avgjort største overraskelsen var John Williams tubakonsert, her i en ikke så veldig endret versjon for bass-trombone. Det er en spenstig konsert hvor intensiteten toppet seg i den klart interessante sistesatsen med tette figurer mellom soloinstrumentet og de øvrige tunge messinginstrumentene i orkesteret. Eirik Devold sto for det krevende solopartiet.

Når den nå ikke ukjente musikken til Star Wars ble brettet ut i all sin velde etter pause fikk vi også konsertens eneste show. Kostymekledte figurer fra Star Wars-filmene dukket opp og ‘bortførte’ noen av publikum som befandt seg på første rad. Dernest stilte de seg opp som vakter i salen og var til frivillig avbenyttelse og stor fornøyelse for unge mobilbrukeres avfotografering etter konserten. Mange fjortiser fikk seg avgjort en fnisende stor opplevelse med seg selv ved siden av Darth Vader i de oppstilte bildene.

Det var tydeligvis filmene og musikken som kunne knyttes an til dem som tiltrakk det store ungdommelige publikummet i går selv om det var tydelig at for de aller minste var nok noe av den dramatiske musikken i seg selv skremmende nok. Oslo-filharmonien fikk vist hvilket eminent orkester det er til å framføre dramatisk musikk i det virkelig store formatet. Frank Strobel er en svært erfaren dirigent for filmmusikk, noe han til fulle fikk vist i går.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …