Oslo Konserthus 5.1.2006 Dvorák: Karnevalouverture, Rusalkas sang til månen (fra Rusalka), Grieg: Fra Peer Gynt – Solveigs sang, Morgenstemning, I Dovregubbens hall, Johan Svendsen: Karneval i Paris, Berlioz: Romersk karneval, Gounod: Marguerites arie fra Faust, Puccini: Musettas valsearie fra La Bohème, Johan Halvorsen: Fra Mascaradesuite – Gavotte og Hanedans, Borodin: Polovetsiske danser (fra Fyrst Igor), Oslo-filharmonien, Ingar Bergby – dirigent, Olga Mykytenko – sopran, Thomas Hylland Eriksen konferansier

Nyttårskonsertene med Oslo-filharmonien har vist seg å bli ytterst populære. I den grad slår disse konsertene an at i år er det hele fem konserter, fordelt over to uker. Det er ikke bare den formelle feiringen av det nye året som gjør disse konsertene så populære, det har mer å si at disse konsertene har funnet en form som trekker folk.
Det unike er at programmet er forskjellige fra år til år. Her har vi altså ingen Musikverein med alle de kjente (og kjære) tonene til Strauss-familien med alle ritualene vi kjen ner så godt fra før – i år dandert litt med Mozart – men musikk valgt på øverste hylle. Det er sammensetningen av programmet som gjør den utrolige stemningen, her sparer man seg ikke i å få fram musikk som skaper stemning.
Men det er heller ikke noe rått publikumsfrieri vi opplever. De enkelte musikkstykkene har nerve og karakter og det blir lite søtladent over framføringen. Faktisk var flere av de numrene vi opplevde på årets konsert ikke den musikken vi akkurat opplever når klassikernes ti-på-topp skal framføres.

I år hadde man fått bergenseren Ingar Bergby, musikalsk leder av Värmlandsoperaen, som dirigent. Solist var sopranen Olga Mykytenkosom vi opplever i Operaens La Bohème om dagen og konferansier var den speedwaysnakkende Thomas Hylland Eriksen. Sistnevntes oppfordring om å ta det mere med ro i det kommende året bør den kommende stifteren av ‘Adagio-partiet’ først og fremst ta inn over seg selv.
Olga Mykytenko var vinner av Dronning Sonjas musikk-konkurranse for et par år siden og med Dvorak, Grieg, Gounod og Musettas arie fra La bohème fikk hun vist langt andre sider av seg selv enn det hun gjorde i rollen som Mimi på Operaen. Stemmekraft har hun! Bemerkelsesverdig var også hennes ‘norske’ uttale i Solveigs sang. Utdragene fra Peer Gynt – Morgenstemning og I dovregubbens hall – var med for å gjøre honnør til Ibsen i året 2006. Men er det også Holberg-jubileum i år?
Stemningen var på topp fra første stund. Det eneste vi savnet var faktisk ekstranummeret.