Sinding: Musikk for fiolin og klaver, Henning Kraggerud – fiolin, Christian Ihle Hadland – klaver, Naxos 8.572211415N
Innspilt i Gamle Fredrikstad kirke 20. – 25.11.2006
Utvilsomt er denne dobbelt-CD’en en av årets viktigste utgivelser av klassisk musikk. Og uten tvil plasserer denne utgivelsen seg som den ideelle pakken under juletreet.
Chrstian Sinding (1856 – 1941) har i alle år blitt regnet som den tredje store norske komponisten ved siden av Edvard Grieg og Johan Svendsen. Det er ikke til å komme forbi at han var en av 1900-tallets største navn, ikke minst på kontinentet. Og at hans popularitet holder seg den dag i dag får vi bare bekreftet ved stadige nyinnspilllinger av hans symfonier på tyske plateselskap.
Men det har alltid heftet seg en liten hake ved hans navn. Var han ikke nazist? Gikk han ikke i okkupantmaktens tjeneste etter 9.april? Formelt er det riktig at det foreligger en søknad om å bli medlem av Nasjonal Samling fra hans hånd, men samtidig har det framkommet indikasjoner på at komponisten på dette tidspunkt var så svekket og åndsløv at han neppe riktig visste hva han gjorde. Noen hevder også at underskriften er falsk og at okkupantmakten la stor vekt på å få ham på sin side, likesom de allerede hadde fått Knut Hamsun til å holde appeller for seg.

Men uansett, ingen vil i dag fornekte at Knut Hamsun var en stor forfatter. Det samme må gjelde Christian Sinding, og forsåvidt de andre norske komponistnavnene det har latt seg hefte noen brunflekker ved. David Monrad Johansen og Geirr Tveitt er på ingen måte noen mindreverdige komponister av denne grunn.
Legger vi dette til side, er det ikke til å komme forbi at Sindings musikk uansett er enestående. Visst var han protysk i hele sitt vesen og påvirkning musikalsk – men hvem var ikke det på 1900-tallet? Derfor er denne CD’en velkommen fordi den bidrar til å rette opp litt av det ufortjente etterordet som har rammet Christian Sinding. Han var utvilsomt den fremste av den store generasjonen av våre senromantiske “tunge” 1900-talls komponister, en hel generasjon komponister som synes å ha gått nesten helt i glemmeboken i dag. Med det ene unntak at operaen i Bjørvika nylig spilte Hjalmar Borgstrøms store opera Thora på Rimol (se vår omtale). Det lar seg ikke seg ikke stikke under en stol at de første tiårene på 1900-tallet sto norsk musikk usedvanlig sterkt ute i Europa. På de store operascenene med Semper Oper i Dresden som den fremste ble det stadig oppført nyskrevne norske operaer (som i dag ikke lenger høres).
Christian Sinding var den fremste av dem. Han har komponert den fremragende Frühlingsrauschen – Vårbrus – som også er på denne dobbelt-CD’en. Det er et musikkstykke som inntar topp-plassen blandt de virkelige klassiske musikk-hit’ene gjennom alle tider. Men også hans suite i a-moll høres ofte og helst i orkesterversjonen. Undertegnede er av dem som setter hans stort anlagte symfonier svært høyt.
Henning Kraggerud og Christian Ihle Hadland har gjort en kjempejobb med denne CD’en. De har kommet over nesten ukjente Sinding-verk på Universitstetsbiblioteket og presenterer disse sammen med de mer kjente verkene. Noe av det er rett og slett sjarmerende salongmusikk av tidsånden, annet er glitrende og frisk musikk du blir oppstemt av å høre. Og som helhet, dette er fremragende!
Du tvinges tilbake i stolen i passiv fysisk lytterstatus med en gang tonene fra op. 78, Cantus Doloris, når inn til deg. Så tas du med på en reise og musikkopplevelse som rett og slett er fantastisk.
Mye av musikken tar preg av sin tid. Den er tung og senromantisk, men også til tider overraskende stimulerende og frisk. Ikke minst melodiøs.
Vi må ta med at Henning Kraggerud og Christian Ihle Hadland gjør en fenomenal jobb med denne innspillingen. Ikke bare konseptet og det arbeidet de har gjort med utvalget, men også selve framføringen. Spillet deres er rett og slett fremragende.