Opera Proibita – arier fra oratorier av Händel, Scarlatti og Caldara
Cecilia Bartoli – mezzo, Les Musiciens du Louvre – Grenoble, dir.: Marc Minkowski, Decca 475 6924
På begynnelsen av 1700-tallet nedla paven forbud mot teaterframføringer av enhver art i Roma. Dette var som følge av konflikten mellom Italia og Spania. Et jordskjelv gjorde ikke saken bedre for de kirkelige autoriteter.
Forbudet gjaldt også opera. De ledende komponistene i Italia vendte seg derfor mot et nytt medium: oratoriet. Händel utviklet dette senere til et mesterskap ingen har gjort ham like da han senere flyttet til England. Men i 1700-tallets første år oppholdt han seg i Roma og her oppsto verk som Il Trionfo del Tempo e del Disinganmo og Resurrezione di Nostra Signor Gesu Cristo. Utdrag fra begge er med på denne CD’en hvor vi også hører fra verk av Alessandro Scarlatti og Antonio Caldara.
Alle verkene på denne CD’en tilhører samme tidsepoke. Derfor hører de også godt sammen. Det er Cecilia Bartolis fortjeneste at det blir flyt over disse verkene og at svisker av Händel høres like naturlig ut som komposisjoner av den relativt ukjente Antonio Caldara (1670 – 1736).
Ellers er det Cecilia Bartoli som vi har lært henne å kjenne. Her bryter hun imidlertid ikke ny mark, som hun har gjort med Vivaldis ukjente operaskatt eller verk av ‘Mozart-dødaren’ Salieri. Men hun setter musikk fra en og samme periode sammen til et bilde som føles naturlig og helhetlig. Dermed får også denne CD’en et budskap som faktisk har betydning i dagens Berlusconi-Italia: kunstens rett til å være fri fra autoriteter og påbud av noen art.
Selvfølgelig blir også Cecilia Bartoli eldre. Maskingeværsnatringen og de nesten vanvittige koloraturløpeme er med også på denne CD’en, men hun er atskillig dempet i sammenlikning med sin Vivaldi-CD. Det er stort sett bare i Händel at hun føler seg fristet til å ta sats og gi stemmen utløp for en teknikk som det ikke finnes henne like av i verden i dag.
Derfor blir dette en roligere og mer ettertenksom CD. Men likevel med den Cecilia Bartoli i full vigør som vi har lært å kjenne og sette stor pris på. Og med en alvorlig etttertanke.