Kulturnyheter

Spektralmusikk fra Færøyene

Sunleif Rasmussen: Symfoni nr. 1 ‘Oceanic Days’ (1995-97), Saxofon-konsert ‘Dem Licht entgegen’ (2001)
Jeanette Balland – saxofon, Danmarks Radio Symfoniorkester dir.: Hannu Lintu, DaCapo 6.220506

rasmussen_oceanicDen færøyiske komponisten Sunleif Rasmussen fikk i 2002 Nordisk Råds Musikkpris for sin første symfoni Oceanic Days. Symfonien ble skrevet på bestilling av Nordens Hus på Færøyene. Med denne prisen og oppmerksomheten som fulgte har Færøyene fått en komponist som vekker internasjonal oppmerksomhet.

Han er ennå ikke fylt femti og har bak seg en karriere som jazzmusiker og rockeutøver av det mer eksperimentelle slaget. Dernest fulgte studier ved konservatoriet i København. Her møtte han spektralmusikken og teoriene til Tristan Murail. Dette fascinerte ham og komposisjonene hans bærer preg av denne påvirkningen.

Symfonien er inspirert av den færøyiske dikteren William Heinesens ord ‘Det er igjen en av disse oceaniske dager’. Havet brukes som bilde på livets motsetninger. Dette lar seg avspeile i musikken som gjennom sine klangfarver bølger fram og tilbake. Et poeng er at en vanlig visesang og en salme går igjen i symfoniens melodimateriale. Dette er ifølge komponistens uttrykk for to de to hovedforskjellene i innholdet, den lette og lyse karakteren og den mer mørke og alvorlige.

Et sted i symfoniens tredjesats står det i partituret at strykerne skal ta stemmen i bruk og synge!

På tross av alt dette – påvirkningene fra spektralmusikk, dikt av William Heinesen og strykernes eventuelle sangferdigheter (endel dempet på denne CD’en) – er det et sympatisk prisverk vi får høre. Det er spenningene i verket paralellt med klangfarvene som fascinerer. Jeg merket at jeg ble mest trukket til verkets stemning framfor å gå inn på detaljene.

Saxofon-konserten er av en langt annen karakter enn symfonien. Som den tyske tittelen antyder er innholdet rettet mot lyset og som temamateriale har han brukt salmen Som den gyldne sol frembryter.Solisten skal også bruke alle fire saxofontyper i hver enkelt av de fire satsene, fra det mørke (barytonsax) til det høye og lyse (sopransax). Også her bidrar fiolin- og bratsjgruppene med sang.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …