Rimskij-Korsakov: Sheherazade, Borodin: På Sentral-Asias stepper, Balakiriev: Islamey
Sergei Larin – fiolin, Mariinskijs-teaters orkester, dir.: Valery Gergiev Philips 470 840 2
Er det noen krise for klassisk musikk på CD? Tilsynelatende ikke når det gjelder denne dirigenten og denne typen musikk.
For innspillinger med den russiske dirigenten Gergiev fortsetter å strømme over oss, med eller uten hans Kirov-orkester. Det er visst ingen ende på strømmen av kvalitetsinnspillinger fra Valery Gergiev og hans orkester og ensemblet fra Mariinskij-teatret (Kirov) i St. Petersburg.
Sist ute er en innspilling av Rimskijs-Korsakovs symfoniske suite over legenden Sheherazade. Og endelig har vi en innspilling som er flådd for all sentimentalitet og lissom-påtatt utvendighet. For det mangler ikke med slik musikk som frir til det orientalske og eventyrmyter.
En innspilling foretatt med det fremste russiske orkesteret av i dag behøver ikke gjøre seg til. Man skaper hverken orientalsk eller russisk stemning av musikken ved å late som, her spiller de den som den er.
Derfor frydes vi over en Rimskij-Korsakov som i denne komposisjonen kanskje også hvilte mer over mot det symfoniske framfor ensidig å beskrive arabiske eventyrnetter og fortellinger. Hans mest spilte komposisjon tåler så absolutt dette svært godt. Her frydes vi og nyter musikken.
De to fyll-opp numrene er også spilt enkelt og rett-fram. Borodins komposisjon – her uten kor – er velkjent og velbrukt. Det er derimot ikke Balakiriev og hans Islamay, et sympatisk bekjentskap av en samtidig komponist av de to andre.
Historien om Gergievs mange praktfulle innspillinger er også historien om oppløsingen av den gamle østblokken og det kulturlivet som vokste fram i etterkant av det gamle systemet. Kirov-ensemblet under ledelse av Gergiev var det som først og tydeligst markerte seg. Den første tiden fordi operaen i St. Petersburg ble en eleverandør av fremragende sangere på vestlige scener. Senere kom turneene av hele ensemblet, i første rekke til London. I dag turnerer de verden rundt, selv om de voldsomme proporsjonene i deres oppsetninger – Krig og fred måtte nylig avlyses i Los Angeles – tar pusten fra de fleste. Foruten sin byggende virksomhet ved Kirov-teatret (de bruker også gjerne Mariinskij for å unngå det navnet Stalin satte på teatret etter mordet på bolsjeviklederen i 30-årene) er Gergiev også tilknyttet Rotterdam og er fast første dirigent ved Metropolitan.
En av høstens absolutt velkomne innspillinger!