Kulturnyheter

Alzira

Verdi: Alzira
Merina Mescheriakova, Ramon Vargas, Paolo Gavanelli, Torsten Kerl. L’Orchestre de la Suisse Romande dir.: Fabio Luisi

Verdi_AlziraAlzira er Verdis åttende opera. Skrevet et godt stykke ut i hans kompositoriske virke (1845), tre år etter suksessen med Nabucco og rett før han gjorde sitt Shakespeare-mesterverk Macbeth.

Operaen er av Verdis minst spilte, av helt opplaget grunner. Dette er ikke den Verdi vi kjenner fra de største øyeblikk. Operaen gjorde ingen suksess da den ble framført første gang, og ikke senere heller. Det er et svakt verk, skrevet i åpenbar full hast av en ung komponist som var beruset av den suksess han hadde gjort. Her går han til det skrittet å engasjere Donizettis faste libretist, Salvatore Cammarano, som skrev Lucia di Lammermoor, og resultatet blir også mer Donizetti enn Verdi.

Dermed ikke sagt at Donizetti var noen dårlig operakomponist, men dette er ikke Verdi slik vi kjenner ham fra andre verk. Operaen bygger på en fortelling av Voltaire, Les Americains, som henter sitt emne fra 1600-tallets Peru og konflikten mellom inka-folket og de spanske erobrerne. I seg selv et emne som både er tankevekkende og kan gi store perspektiver, men i denne operaen faller historien til å bli flat og sjablon-messig.

Mye av miseren må utvilsomt skyldes librettisten som legger hovedvekten på hjerte-smerte problematikk og unge-elskende-som-får-hverandre-til-slutt. Vi vet ikke om det er den manglende evnen til historisk spenn i stoffet som har ført til at Verdi ikke hart latt seg inspirere til et større musikalsk verk. Han har jo gjort bruk av liknende temaer i eksempelvis Nabucco og Aïda.

Operaen ble i sin helhet oppført ved Geneve-operaen for noen sesonger siden og det er fra denne oppsetningen at denne innspillingen er hentet. Sangerne gjør sitt beste ut av et stoff som ikke er all verdens, og slettes ikke Verdi slik vi kjenner ham.

Når det må sies vil vi tilføye at her er store korpartier som virkelig får det til å grøsse i oss. Musikken er utvilsomt Verdi – på godt og vondt.

Vi må nøye oss med å slå fast at av sine nesten 30 operaer befinner det seg også noen som ikke er de største mesterverkene. Det gjør at vi kan nyte hans mange store operaer med større utbytte.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …