Kulturnyheter

Rubinstein

Arthur Rubinstein In Concert
Beethoven: Klaverkonsert nr 3 c-moll, Brahms: Klaverkonsert nr. 1 d-moll, Schubert: Impromptu Ass-dur D899 nr. 4, Brahms: Capriccio op. 76 nr. 2, Intermezzo op. 117 nr. 2, Chopin: Scherzo op. 31
Arthur Rubinstein – klaver, Concertgebouworkesteret dir.: Bernhard Haitink
Opptak fra Concertgebouw august 1973 Deutsche Grammophon DVD 00440 073 4445

rubinstein_concertDet er bare å holde seg fast. Denne konserten er fra vår tid, noe mediet beviser. Opptaket er fra 1973, men mannen som spiller var ti år gammel når Brahms døde og spilte Grieg for komponisten som ung!

Arthur Rubinstein (1887- 1982) var nærmere nitti da denne konserten fant sted. Du lar deg ikke bedra, du ser en nittiåring ved klaveret – men spillet bare fascineres du av. Som fingrene løper sprelsk og vitalt over tangentene vil du ikke tro at dette er mulig. Alle blir jo stive med årene! Men ikke denne personen. Det er når du ser bonussporet på DVD’en hvor mannen i spenstig gange som nitti-åring gjøre ankomst i sitt Paris-hus at du forstår at denne mannen måtte være helt unik.

Arthur Rubinstein var en helt ekstraordinær person. Født i Polen bosatte han seg senere i USA. Blandt hans musikklærere teller navn som Paderewski og Max Bruch. Vi blir imponert av mindre. Man kårer ikke folk etter tittelen ‘århundrets pianist’, men hadde man gjort det ville han utvilsomt sto høyt oppe, om ikke aller øverst. Han var mannen som motbeviste at musikere er noen innelukkete tause og selvopptatte folk. Han likte å ta med venner – der teller Stravinskij og Picasso – ut etter konsert og kunne nyte god mat, vin og konjakk til en sigar til langt ut i de lyse timer.

Chopin – min Chopin – var selvfølgelig hans favorittkomponist. Dette er også høydepunktet på denne DVD’en. Her løper han uanstrengt over Chopins mer enn spenstige klaversats og viser at årene – pytt sann! – har lite å si.

Først og fremst er dette historie som musikkelskere ikke kommer utenom. Bare det å få et slikt navn bevart for ettertiden og se ham, er noe for seg selv. Da blir det ikke noe spørsmål, dette er et opptak du må skaffe deg! I tillegg ser vi en ung Bernhard Haitink i ydmyk stil på podiet ved siden av den store pianisten.

Musikken vi hører er heller ikke å forakte. Selvfølgelig finnes det andre og kanskje atskillig bedre innspilllinger av Beethoven og Brahms enn dette – men ingen med Rubinstein!

Sjekk også

Fremragende orkesterfilm

Sibelius: Symfoni nr. 1 (konsertopptak Oslo Konserthus 7.5.2009)Saraste om Sibelius, Oslo-filharmonien på Europa-tur mai 2009Oslo-filharmonien, …

Den femte

Sibelius: Symfoni nr. 5, intervju med Jukka-Pekka Saraste om Sibelius, utdrag fra den første versjonen …