Johan Halvorsen: Scenemusikk vol. II
Kongen, Vasantasena, Tordenskjold, Festmarsch
Latvia Nasjonale Symfoniorkester dir.: Terje Mikkelsen Simax PSC 1199
Som vi skrev i omtalen av vol. I: dette var litt av en overraskelse! Johan Halvorsen viser seg å være en komponist med en betydelig dramatisk legning i seg. Han er ikke bare den komponisten som laget lett fordøyelig musikk til Nationaltheatrets festlige anledninger og lyriske aftener. Her går vi rett inn på scenedramatiske verk med stor tyngde og anslag.
Musikken til Bjørnsons drama Kongen innleder den andre samlingen. Dramatisk og veldig stiger Symfonisk intermezzo fram som åpningsnummeret, nesten wagnersk i alle sin pondus og velde – og hører vi ikke en antydning til Wagners berømte spenningsakkord fra åpningen av Tristan und Isolde som underliggende?
Musikken til dette stykket vakte stor suksess og den ble framført også utenom sceneframvisninger. Edvard Grieg var særlig begeistret for denne musikken og Bjørnstjerne Bjørnson la inn en klausul ved framtidige oppføringer av hans drama at det måtte ledsages av Johan Halvorsens musikk.
Den National Scene satte opp det indiske stykket Vasantesena i 1896, sannsynligvis er det tilskrevet en indisk konge som levde på 300-tallet. Johan Halvorsen skrev scenemusikken, og her viser han at det ikke bare var Nationaltheatret som fikk nyte godt av hans eminente komponistevner.
I scenemusikken blander Johan Halvorsen det eksotiske med mer tradisjonell teatermusikk. Det var det første teaterstykket som Johan Halvorsen skrev musikk til – av i alt 32.
Tordenskjold er et historisk ‘folke’skuespill som hadde premiere i 1901. Flere av musikkstykkene herfra ble den tids ‘hits’, som Danebrogssang og Iver Huitfeldt. De tre stykkene på denne CD’en utgjør orkestersuiten som Johan Halvorsen senere arrangerte. Den er blitt en av hans mest spilte orkesterverk. For første gang hører vi her at han tilpasser sin musikk en slags barokk-stil i åpningssporet Rigaudon, noe han kom til å gjøre flere ganger senere med stor suksess, blant annet i den populære Suite Ancienne.
Men dette er ikke bare barokk, det er også Tordenskjold i all sin dunder og brak. Slik framstår annen sats Tordenskjold udi Action som skal illudere et virkelig sjøslag.
Johan Halvorsens Festmarsch stammer fra hans tid i Bergen før Nationaltheatrets åpning i 1899. Han brukte den senere i flere teateroppsetninger og ved spesielle begivenheter. Marsjen inngår også i Tordenskjold men er ikke del av suiten.
Som på vol. I er musikken fra de teaterstykkene på denne CD’en arrangert for egne konsertsuiter og dermed i utgangspunktet beregnet for framføringer utenom teateret. Gjennom disse to CD’ene har vi fått en fremragende demonstrasjon av Johan Halvorsen som teaterkomponist – og dramatiker på tonekunstens område.
Siden en god del av hans viktigste musikk for teater – som Reisen til Julestjernen og Maskerade – ikke er med vol. I og II går vi ut fra at flere utgivelser er på gang. Vi vil ønske dem velkommen – ikke bare som et bidrag til feiringen av Natonaltheatrets 100-års jubileum men for en komponist som vokser i anseelse jo mer man hører av ham.
Nevnes må også spillet til Latvias Najonale Symfoniorkester. Det er mye deres – og dirigent Terje Mikkelsens – fortjeneste at dette er blitt innspillinger av høy kvalitet. Det er fremragende akustikk i opptakene og den lille etterklangen de er forsynt med skaper rom og dybde i musikken uten at det forstyrrer.