Svendsen: Symfonier 1 og 2, Grieg/Sæverud: Peer Gynt-suiter
Kringkastingsorkesteret (Kork) dir.: Ari Rasilainen Finlandia 0630-19055-2, Finlandia 0630-17675-2
To CD-utgivelser i løpet av relativ kort tid for det driftige Kringkastingsorkesteret er faktisk langt i overkant av hva de mer berømte storebrødrene blant landets symfoniorkestere får seg til. Det er alliansen Kork (Kringkastingsorkesteret), sjefsdirigent Ari Rasilainen og plateselskapet Finlandia som står for prestasjonen.
Orkesteret sliter med et faktisk identitetsproblem: er det et fullt ut profesjonelt symfoniorkester, landets sjette, eller skal det fortsatt friste en beskjeden tilværelse som underholdningsorkester? Ofte blir inntrykket at det degraderes til bruk i NRK’s show og arrangementer med sine stemningsfulle strykere og fanfarerer.
I innspillingen av Svendsens to symfonier gir de svaret selv: Her er det et fullt ut profesjonelt symfoniorkester som er på banen. Dette kan orkesteret være virkelig bekjent av. Her er det et løft og en profesjonell utførelse det står respekt av.
Verre er med Peer Gynt-musikken. Ideen med å sidestille Griegs og Sæveruds musikk på én og samme CD, er ikke så dum som den kanskje synes som. Men man kan lett falle mellom to stoler. Det ene er det opplagte nasjonalromantiske frieriet i Griegs musikk, her kan det lett bli søl og kitsch.
Det andre problemer er at de må tåle sammenlikninger. Og med CD-innspillingen til Stavanger Symfoniorkester hvor de tar for seg mesteparten av Peer Gynt-musikken til Sæverud er denne innspillingen relativt fersk i hugen.
Det er ikke dermed sagt at Kringkastingsorkesteret har gjort en dårlig innspilling. Det er nok heller Stavanger-musikerne som har gjort en slik framifrå CD. Den spruten og energien de viser kan vanskelig overtreffes – og det blir derfor styggelig urettferdig å sammenlikne med kringkastingsmusikerne.
Det er innspillingen av Johan Svendsens to symfonier som kan få en til å ta fram de nesten aller største superlativene. En liten detalj: klangbildet er utsøkt delikat og det er helt tydelig at Store Studio burde være eslet for langt flere oppgaver enn det brukes til i dag.