Johan Kvandal: Orchestral Works.
Fiolinkonsert op. 52*, Variasjoner og fuge for orkester op. 14, Sinfonia Concertante op. 29, Triptychon op. 53
St. Petersburg Statlige Symfoniorkester ‘Klassika’
dir.: Alexander Kantorov, Isaav Shuldman – fiolin* Hemera Norsk Komponistforening HCD 2929
ULTIMA-festivalen starter i dag. Kulturspeilet vil presentere fire nye utgivelser av norsk musikk på CD. Noe helt nytt, noe nesten helt nytt og noe fra ikke så helt fjerne år. Felles er det at de presenterer musikk som var – og er ny – for sin samtid. Slik blir vi også minnet om samtidsmusikkens kår.
Johan Kvandal kan trygt regnes som en av nestorene i norsk komponistliv i dag. Hans betydning aner vi når Oslo-filharmonien og Mariss Jansons valgte å la hans orkesterverk Triptychon innlede på Edinburgh-festivalen da de spilte der i 1989.
Derfor er denne CD-utgivelsen også en viktig manifestasjon av norsk musikkliv i dag. Dessverre. For en CD med orkestermusikk av en av vår tids fremste nålevende komponister må finansieres gjennom privat kapital. Og her tenker vi ikke på sponsorpenger eller reklameinntekter, men nesten 150 000 som komponisten måtte bidra til av egen lommebok for å få innspillingen i havn.
I disse ULTIMA-tider er dette noe vi ikke burde være stolte av! Men i et land hvor lederen for landets største parti er mer opptatt av byutvikling, enerom på sykehjem og kortsiktig velgergunst føyer slikt seg bare inn i bildet.
Symbolsk blir det derfor at orkesteret til St.Petersburg-konservatoriet, ‘Klassika‘ eller som det heter offisielt St. Petersburg Statlige Symfoniorkester, spiller. Kriserammet økonomi eller ikke, kulturen holdes fortsatt i hevd østpå.
På CD’en finner vi sentrale orkesterverk fra Kvandal, fra hans Variasjoner og fuge (uroppført 1954) til komposisjoner fra de seneste tyve årene som fiolinkonserten og Triptychon. Som sådan er dette en svært representativ CD, både for Johan Kvandal – som for norsk musikkliv.
Kvandals fiolinkonsert er blitt spilt inn med Ragin og The Janacek Philharmonic Orchestra i bare for et par år siden. Det friske inntrykket vi fikk av verket den gangen står seg ved denne innspillingen også. Mye bra er det å si om Isaac Shuldmans eminente fiolinspill på den foreliggende CD’en, men opp mot Ragins virtuoseri kommer det ikke. For fiolinkonsertens del er den tsjekkiske innspillingen å foretrekke.
Men her er mer Kvandal. Og det er dette som gjør innspillingen til en virkelig skatt. De øvrige tre orkesterverkene tilhører samtlige repertoaret til våre nasjonale symfoniorkestre, og nå kan vi glede oss over at de foreligger på CD.
Her er mye å glede seg over. For dette er norsk musikkhistorie.