Sibelius: Karelia (kompl.), Sanomalehdistön päivien musiikki med Finland våkner (Finlandia i originalutgave) (1.gangs utgivelse på CD)
Tammerfors-filharmonikerne dir.: Tuomas Ollila Ondine ODE 913-2
Det graves i arkiver og rekonstrueres over en lav sko i Finland for tiden. Uvurderlige musikkskatter har sett dagens lys – og det er i første rekke Sibelius som blir verdsatt.
Den store finske komponisten var en ytterst sær personlighet. De siste tredve årene av sitt liv trakk han seg så å si ut av verden. Ikke en note musikk er kjent eksisterer fra hans side disse årene. Toppen ble nådd da han på 40-tallet gjennomførte en privat autodafé på sitt landssted. Partiturer og manus ble flammenes rov. Det var mye han ikke var tilfreds med, og verden skulle ikke oppleve hans åttende symfoni som han hadde fullført.
Noe av det som han kastet på peisen var Karelia-musikken. Senere omarbeidet han deler av denne musikken til den berømte Karelia-suiten, som dog fant nåde for hans øyne og som ettertiden derfor har kunnet oppleve. I 1893 ble det holdt en festaften for Viipouri-provinsen i Helsinki med sterke nasjonalistiske anslag. Sibelius skrev en rekke historiske tablåer til denne festforestillingen.
Den komplette musikken er senere samlet og satt sammen fra arkivmateriale som er funnet forskjellige steder. Noe er også rekonstruert. På BIS-utgivelsen med Lathi-symfonikerne er det Kalevi Ahos kompletteringer som benyttes. På denne utgivelsen er det Jouni Kaipanens rekonstruksjoner som benyttes. Begge er gjort i 1997.
Det er ikke store forskjeller mellom de to versjonene. De understreker at man har hatt stor respekt for Sibelius og at rekonstruksjonene av hans verk er foretatt med ydmyk hånd.
Klangmessig er nok Lathi-symfonikerne å foretrekke foran innspillingen med Tammerfors-filharmonikerne. Dette har også med å gjøre med BIS-selskapets utsøkte kvalitetskrav.
Det som likevel gjør denne CD’en til et gullkjøp er det andre verket: Press Celebrations Music, skrevet til et tilsvarende arrangement i 1899 for å samle inn midler til den sensurerte finske presse. Fra denne musikken kjenner vi Finlandia, Sibelius’ kanskje mest kjente verk. Også Historiske scener I op. 25 er en bearbeidelse av musikken til dette arrangementet.
Her får vi så Sibelius’ mest kjente verk i originalutgaven – og dette er verdt et CD-kjøp helt alene. Opprinnelig heter musikkstykket Finland våkner og avsluttet hele festkvelden. Og hvilket løft det måtte gi på Svenska Teatern i Helsinki denne kvelden!
Men konsertmusikken er mer enn de senere utgitte op. 25 og 26 tilsammen. Foruten Finlandia og Historiske Scener I er det ytterligere musikk i originalen. Noe av det er kuttet og redigert inn i den senere utgitte musikken. men det som er interessant er at her presenteres vi for en helhet, musikk slik den var ment for denne spesielle kvelden.
Dette gjør at stjernesangen blir noe mer enn et forslitt tema. Vi får en rekkefølge og en sammenheng.
Musikken til disse to festkveldene står seg godt sammen på CD. Når begge festkveldene resulterte i viderearrangement av musikk som senere er blitt Sibelius’ mest spilte, bør originalmusikken ha betydelig interesse.
Jeg gledet meg med denne CD’en. Dette er ikke arkivmusikk, det er politisk musikk hentet rett fra sammenhengen der den hører hjemme. Og det er Sibelius på det mest essensielle.
Få med at Tammerfors-filharmonikerne under Tuomas Ollila gjør en habil tolkning av denne musikken. Klangmessig ville jeg nok som sagt foretrukket Lathi-symfonikernemed Karelia-musikken. Men her får du med deg Finlandia i original – og det bør avgjøre valget!