Kulturnyheter

Bak den vakre fasaden

Katherine Boo: Bak den vakre fasaden – liv, død og håp i Mumbais slum, Gyldendal 2013, 297 s.

Boo_BakFasadenDet er lett å la seg blende av storbyen Mumbai (tidligere Bombay). Byen med 20 millioner innbyggere er Indias finansielle og økonomiske hovedstad og er på mange måter blitt sett på som eksponenten for den raskt voksende økonomien i India. Men byen har også store slumområder hvor mennesker lever under forhold det knapt er mulig å tenke seg.

Mumbai2Den amerikanske journalisten Katherine Boo har med denne boka kastet en brannfakkel ved å stille luksusen opp mot fattigdommen. Hun har gått rett inn i et et av disse slumområdene som ligger ved en flyplass og moderne storhoteller. Her gir hun en usminket framstilling av hvordan det er å leve der og lar oss følge et lite utvalg personer.

Formen hun har valgt er en dokumentarroman. Dermed står hun relativt fritt i sin fortelling. Selv om vi vil lese den som en slags roman er det likefullt en dokumentarbok hvor det som skildres er virkelighet og personene i handlingen lever (eller har levd).

Det blir en rystende beretning. Det er mye formen som gjør at dette blir svært leseverdig og at det tar oss på den måten det gjør. Med de prangende luksushotellene i bakgrunnen lever her mennesker i bunnløs fattigdom. De sanitære forholdene er slik at vi rett og slett ikke fatter at det er mulig.

I verdens største demokrati, en kartakteristikk India ofte slår seg på brystet med, preger korrupsjonen rettsvesen, politi og offentlige myndigheter. Smøremekanismene er så godt innarbeidet og så utbredt at det omtrent ikke nytter å få gjort noe med det.

Mumbai2I og med at Katherine Boo har arbeidet på innsiden, kommer hun også tett på personene. Det er rystende å se hvordan mennesker faktisk tvinges til å holde seg nede på grunn av de mange mekanismene som eksisterer i form av et kastesystem, religion og opphav. De mange tragediene Boo beskriver er rystende og opprørende. Likefullt er beretningen hennes preget av håp. Hun har en utilslørt beundring for de mange som på forskjellig måte kommer gjennom hverdagen i slummen. Deres ukuelige livsvilje viser henne at det kan være en annen framtid.

En bok til sterk ettertanke. Også når vi vet at norsk næringsliv, delvis eid av det offentlige, ser på India som et av sine største markeder.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …