Kulturnyheter

Vitenskapelig moro

Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt: Jakten på den skjulte elefant – kartozoologiske beretninger i utvalg, Cappelen, 2006, 176 sider

bringsverd_kartozoologiKartozoologien er en ung vitenskap, den første kjente publikasjonen innen grenen, en avisartikkel, skriver seg tilbake til 1974, det første bokverket kommer nå, 32 år senere, i 2006. Kartozoologisk forening er en liten forening med en flat ledelsesstruktur, de tre medlemmene Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt er alle generalsekretærer. På foreningens hjemmeside gis en definisjon av begrepet kartozoologi som lyder som følger:

Kartozoologin. Studiet av dyr hvis omriss fremtrer paradigmatisk i gatebildet i bykart, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i det korresponderende terreng. 

Vitenskapen omfatter altså studier av bykart, oppdagelser av zoologi i disse og deretter en feltstudie av de oppdagede dyr eller fugler. Det kan her dreie seg om levende dyr i moderne kart og utdødde dyr i gamle kart. Oppdages nye arter kan en videre granskning av dyret innbefatte å bruke gamle kart til å bestemme dyrets alder.

Den unge vitenskapen vant i sommer nytt terreng da foreningens generalsekretærer fikk innpass hos Anne Grosvold i hennes program Sommeråpent. Publikum ble gjort kjent med vitenskapen, mens Den kartozoologiske foreningen fikk hjelp til å oppdage flere kartozooligsike funn idet verdens første kartozoologiske konkurranse ble utlyst og avholdt for åpen skjerm. Foreningen mottok et vell av nye funn, de har nå sikkert hendene fulle med å katalogisere funnene og planlegg ekspedisjoner til disse. Funnene kan besiktiges på NRKs nettside.

Det første kartozoologiske bokverket, Jakten på den skjulte elefant – kartozoologiske beretninger i utvalg, inneholder en presentasjon av vitenskapen, litt om dens korte historie og videre beskriver den 11 kartozoologiske funn og dokumentasjon fra ekspedisjonene rundt disse. Funnene er både norske og internasjonale, og strekker seg tretti år tilbake i tid til den første ekspedisjonen rundt Urfisken i Reykjavik. Fra Oslo er det tatt med to funn, Ringneset dalahest og Den frognerske risenterrier.

Responsen på sommerens kartozoologiske konkurranse tyder på at vitenskapen har en bred appell i folket. Praktisk kartozoologi er da også en øvelse som vil glede både liten og stor, en morsom og annerledes måte å oppdage en by på. Kartozoologiske ekspedisjoner gir muligheten til å se byen med helt andre øyne og de fleste er vel egnet til å ta med seg barn på. Dette er en vitenskap som kan utøves både i egen by og på ferie på fremmede steder. Når det gjelder Jakten på den skjulte elefant – kartozoologiske beretninger i utvalg, må det nevnes at dette først og fremst er en vitenskaplig tekst. Den er preget av et akademisk språk og et mangfold av anekdoter, språklige krumspring og kulturhistoriske henvisninger. Humoren i boken antar dermed en viss akademisk tørrhet som neppe har samme folklige appell som praktisk kartozoologi eller vitsene i Se og Hør. Når det er sagt humret jeg stadig godt og er sikker på at mange ville gjort det med meg. Når denne anmeldelsen er i boks har jeg tenkt meg ut på tur. Først skal jeg rundt Den frognerske risenterrier, før jeg gir meg i kast med et av dyrene oppdaget under sommerens jakt, Grimstadelefanten. Etter disse ekspedisjonene håper jeg at jeg føler meg klar til å starte jakten på egne oppdagelser.

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …