Bruce Buckley, Edward J. Hopkins og Rickard Whitaker: Været – en visuell guide til meteorologi, Oversatt av Steinar Moen, Gyldendal, 2005, 302 sider
”Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det.” Nordmenn er sammen med engelskmennene kjent for å prate mye om været, nå har Gyldendal gjort det mulig å vite mer om det vi snakker om. De har gitt utVæret – en visuell guide til meteorologi skrevet av Bruce Buckley, Edward J. Hopkins og Rickard Whitaker.
Vinden er drivkraften bak været og sola er vindens motor. Mennesket har ingen måter å kontrollere været på, allikevel forskes det intenst på å kunne spå været bedre. Dette har mennesket vært beskjeftiget med i hundrevis av år, delvis til glede for dem som vil planlegge en grillfest eller skitur, men også for å gjøre det mulig å beskytte seg mot ekstremt vær. Forfatterne har gitt oss en systematisk oversikt over forskjellige skyer og en rekke bilder av skyhimler. Disse eksemplene kan gjøre oss i stand til å gjenkjenne skysystemer og selv avgjøre om det er fare for nedbør. Noen av dem kjenner vi godt fra før og vet hva de betyr. Et eksempel på det er ”Tiltykning av stadig lavere altostratusskyer kan føre til et jevnt silende regnvær fra en ensformig grå himmel”.
Med stadige orkaner som ruller inn over Amerika er ekstremt vær høyaktuelt. Forfatterne har viet temaet et helt kapittel og gir forklaringer på en rekke fenomener. En kuriositet de har tatt med er et kart hvor rekordvær er plottet inn, et av punktene er størst temperaturforskjell på en dag. (55,7ºC, fra 6,7ºC til -49ºC i Montana, USA). Med værdata for minst tretti år for hånden kan meteorologene utarbeide en profil på klimaet i et område. I de siste ti-tyve årene har det vært en del snakk om menneskets påvirkning på klimaet, dette er omtalt i boken, men også det faktum at klimaet på jorden alltid har vært i forandring.
Været – en visuell guide til meteorologi er en omfattende og rikt illustrert bok, den gir en grei innføring i temaet. Bildene er varierte fra malerier av van Gogh til satellittbilder av skysystemer. I tillegg er det skjematiske figurer som beskriver innholdet i teksten. Alt i alt en flott og lærerik bok. |