
Nå telles det ned. Paralellt med at det nye operabygget faktisk begynner å få en viss størrelse på seg, legger operasjef Bjørn Simensen fram planene for neste sesong ved Den Norske Opera. – Nå er det kanskje siste gang vi ser denne utgaven av La bohème, gjøres det et poeng av. For når operaen i Bjørvika står klar om mindre enn tre sesonger, må mye av de gamle dekorasjonene operaen i dag har på lager kastes.
– Det er mulig Riksantikvaren vil ha et ord med i laget, tilføyer Bjørn Simensen lakonisk.
Ellers blir det blanding av gammelt og nytt på operaens repertoar. De største overraskelsene står faktisk balletten for. Nasjonalballettens sjef Espen Giljane kunne stolt vise fram to av juvelene, Paul Lightfoot og Sol Leon fra Nederlands Dans Theater. De kommer for å sette opp fire av sine verk i oktober.
“Et kupp,” understreker ballettsjefen, og tilføyer, “vi synes vi fortjener det.”

Ellers tar forberedelsene til den nye tiden med Bjørvika-operaen mer og mer tid. Fra kommende sesong vil man også begynne å spille enkelte søndager. -I andre europeiske land er faktisk søndagsmatineen den best besøkte forestillingen, sier Bjørn Simensen vel vitende om at Norge er nesten alene i Norden om dette og at norske vaner har vist seg å ikke stemme helt overens med de europeiske, noe enkelte folkeavstemminger har gitt beskjed om.
– Derfor blir det en prøveordning, sier han.
Av nye operapremierer legger vi spesielt merke til at Gisle Kverndokks Den fjerde nattevakt som nå vil få full operaframførelse etter at en times versjon av operaen er blitt oppført konsertant i Røros i påsken. Produksjonen av operaen over Johan Falkbergets klassiske roman legges det stor vekt på. “Det blir mye Røros-pols i samtidsmusikken,” lover Gisle Kverndokk.

Tryllefløyta (!) vil få en folkeventyrform, tilrettelagt av Leif Stinnerbom. Musikere fra folkemusikkgruppa Harv vil framføre den. Kjetil Bjørnstad vil sammen med Gro Dahle medvirke i prosjektet Izzat, synonymet for det pakistanske æresbegrepet.
Stein Winge vil sette opp en ny Fidelio og vi vil også få premiere på Puccinis Manon Lescaut som har vært lite spilte her hjemme. De tradisjonelle utgavene av Tryllefløyten, Madama Butterfly, Don Giovanni, Rigoletto og La bohème vil vi også oppleve, men her er alt varslet ‘kanskje siste gang’ for i hvert fall én av versjonene.
Aktiviteten utenbys vil tilta, i hvert fall for Nasjonalballettens del. Bærum Kulturhus vil bli åsted for flere urpremierer. Kanskje fordi man ser framover. Bjørvika nærmer seg styggfort.