Beate Muri har satt sammen denne boka med utgangspunkt i fotografier Anders Beer Wilse tok de første årtiene på 1900-tallet. Det er viktige deler av Oslo som på denne måten skildres.
Wilse var en anerkjent fotograf. Han har tatt mange historiske bilder. Her er det arbeidslivet han dokumenterer: arbeidsfolk, maskiner og fabrikkhaller.
Beate Muri: Wilses Kristiania. Arbeidsliv 1900 – 1925 Pegasus forlag 2016, 184 s.
Dette er unikt i flere sammenhenger. Oslos hovedstad opplevde en sterk vekst fra slutten av 1800-tallet, særlig i industrien. Wilse har med sitt kamera fanget opp dette. Her er Nylands verksteder (øst og vest), spikerverk, verksteder, systuer, bryggerier, slakterier, butikker, kølagutter, tjenestepiker og all industrien langs Akerselva som teglverkene langs Alna.
Sterkest inntrykk gjør de levende ansiktene og uttrykkene deres, som fiskemadammen nede på daværende Fiskebrygga, rett overfor den nåværende operaen. Eller alle gruppebildene av arbeidsstokken i verksteder og fabrikker.
Wilses fotografier viser oss også mye av det gamle bybildet som vi ikke ser lenger. Dermed er dette også viktig byhistorie.
Beate Muri forsyner bildene med en herlig og instruktiv tekst. Der det ligger til rette for det leverer hun et saftig språkbruk, som eksempelvis for å illustrere miljøet blandt bryggesjauerne.
En slik bok burde gå inn som obligatorisk i skolenes undervisning!