David Monrad Johansen (1888 – 1974) hører med til de mest prominente av våre mer ukjente komponister. Paradoksalt er han kanskje mest kjent i vår tid for den store Grieg-biografen som han skrev i 1932. Hans hovedverk på det musikalske området er utvilsomt det monumentale Voluspå med tekster fra den eldre Edda. Det symfoniske diktet Pan framføres også ofte.
David Monrad Johansen: Kammermusikk – Kvartett for fiolin, bratsj og cello C-dur op. 36, Sonate for fiolin og klaver op. 3, Scenemusikk til Den Store Freden, Kvintett for fløyte, 2 fioliner, bratsj og cello op. 35 Fragaria Vespa kammerensemble Simax PSC 1334 2016
Grunnen til at han havnet i skyggen var at han havnet på feil side i 1940. Han ble ivrig medlem i Nasjonal Samling og hans uttalelser og skribentvirksomhet under krigen veide tungt i veltskåla da han fikk sin landssvikerdom på 5 1/2 års tvangsstrafffarbeide.
Men i dag leser vi Hamsun og de musikalske skattene Monrad Johansen gir oss, burde vi sette stor pris på.
De kammermusikalske verkene som denne CD’en presenterer er fra hele hans lange liv som komponist. Her hører vi hvordan han utviklet seg, virkelig spenstig og spennende lyder de siste verkene hans.
Det er fra tiden på Ilebu at hans klaverkvartett op. 36 stammer. Dette er et helstøpt verk som tar deg umiddelbart.
Scenemusikk til Hulda Garborgs Den Store Freden er en artighet. Teaterstykket ble aldri framført og scenemusikken forble i det stille. Hulda Garborg skrev teaterstykket etter et opphold i USA hvor hun lot seg sterkt inspirere av Sioux-høvdingen Hiawatha.
Men det er mere her som setter merker: Annensatsen i hans fiolinsonate gir for eksempel en oppsiktsvekkende sterk opplevelse med sine stemninger.
Denne CD’en henter fram musikk som til nå mer eller mindre har støvet ned. Det er derfor en prisverdig utgivelse og Ensemblet Fragiara Vesca – villjordbær – spiller med innlevelse.