En høyst original bok! Om en kvinne som bryter opp fra sin vante by-tilværelse, selger sitt Vinderen-hus og bosetter seg på et øde småbruk langt oppe i dalom inn mot svenskegrensa. Her går hun med planer om å bygge et tempel i rød skifer, for menneskenes godhet og kvinners sterke seksualitet, begjæret som hun mener er en stor kraft. Hun er skuffet over livet og menn i særdeleshet.
Berit Hedemann: Bjørnejegerskens bekjennelser, Gyldendal 2018, 362 s.
Tidlig trekkes den sumeriske dikterinnen og yppersteprestinnen Enheduana inn i fortellingen Hun var den første kjente poet i historien og levde antakelig i år 2200 f.Kr. i Mesopotamia/Irak. Hun skrev brennende erotiske dikt. Tenk på det, atskillelige flere tusen år før Facebook!
Det er vinter, kulde, vedfyring og isråker. Glimtvis får vi innblikk i det som har vært livet hennes til nå. Snart kommer sommeren med dens farger og ikke minst mygg. Vi tar del i årstidene endring. Naturskildringene er tildels flott skildret og er med på å gi boka stor varme.
Berit Hedemann er født i Trysil og har arbeidet mesteparten av sitt liv i NRK.
Deler av boka kan også leses som en unnskyldning overfor hovedpersonens datter, at 1970-tallets kvinner ble så beruset av sin nyvundne frihet med p-pillen og kunne elske med hvem de ville at de så bort fra sine egne barn.
Vi møter også en broket bukett av høyst originale folk som vel ikke er vanlig å møte i norske bygdesamfunn. Men asyldebatten og ulvemotstanden kjenner vi igjen.
Faktisk en ganske god og leseverdig bok! Jeg likte den – som mann.