En kjempebok, både i fysisk størrelse og ikke minst i innhold. Denne boka er ypperlig egnet som supplement til skolens historie-undervisning. For oss andre, en fornøyelse å komme gjennom. Den er illustrativ, rikt utstyrt med plansjer, bilder og fotos og tar for seg de politiske forholdene før og etter de store militære slagene. Foruten at den behandler det tittelen sier: de viktigste slagene i verdenshistorien, de som endret vår verden. Jeg kan ikke si annet enn at dette er imponerende gjort.
Martin J Dougherty, Rob S. Rice, Kelly DeVries, Phyllis G. Jestice, Iain Dickie, Christer Jorgensen, Chris McNab og Michael Pavkovic: Slagene som endret verdenshistorien, Vega forlag 2018 448 s.

Jeg skulle så inderlig vel ha ønsket meg en slik bok i min egen skoletid! Det er ikke bare den materielle og fysiske siden ved slagene som trår fram i all tydelighet men også de politiske forholdene som vi husker fra vår egen historieundervisning var dels tilslørt og preget av den tids holdninger.
Men alt er ikke helt rosenrødt. Boka skjemmes endel av grove overtramp særlig mot slutten. Mistanken om at den er skrevet av engelskmenn blir bekreftet i kapitlet om flyslaget om Storbritannia i 1940 (Battle of Brittain). Dette er framstilt i overkant patriotisk med utropingen av en av deres egne, sør-afrikanske Malan, som «den ubestridte mester» når det gjaldt antall nedskutte fiendtlige fly. Her hoppes bukk over andre kamparenaer og andre «helter», eksempelvis øst-fronten eller Asia. Tallene herfra viser helt andre størrelser. Dessuten smaker det litt vondt at den som dreper (skyter ned) flest utropes som «mester».

Dette tilhører det negative. Men det blir verre: Da vi nærmer oss vår egen tid blir framstillingen dels ødelagt av slik delvis blind ensidighet og patriotisme. Det gjelder å framstille den hvite manns framferd i den tredje verden som rosenrød, særlig i de siste kapitlene. Eksempel Vietnam. Her er det forstemmende hvordan forfatterne (og oversetterne?) tar for god fisk påstander og navn som bevisst er brukt som propaganda. Heldigvis viste vår statskanal en lang og omfattende amerikansk-laget serie om Vietnam-konflikten ganske nylig så vi regner med at dette likevel ikke er helt i tåka for de fleste. Slik det framstår nå er dette altfor likt ensidig historieskriving slik vi kjenner den fra DDR og liknende regimer.
Dette pinlige burde forlaget ha sett – og tatt tiltak! Og det ødelegger mye i en god bok det forøvrig er mye rosende å si om. For unger i ungdomsskolealder burde dette være midt i blinken! For alle oss andre: kjærkomment. Og som sagt, illustrasjonene er mesterlige. Ofte utdrag fra store lerreter malt av våre fremste. Dette var flott!