Keith Floyd: Floyd’s fjordfiesta, Gyldendal fakta 1998
Da matprogrammene til Keith Floyd ble sendt på TV var det som en fest i seg selv. Det var ikke bare show, grenseløs frekkhet og respektløs omgang med de fleste konvensjoner og oppskrifter for hvordan mat skal lages – eller blandes – her var det en befriende galskap å spore hvor du som publikum følte at du ble invitert direkte inn.
Det samme gode humøret tar han med seg i denne rikt illustrerte boka om sin reise i Norden vinteren og sommeren 1997. Noe forsøk gjør han på å mikse nordiske tradisjonelle retter med sin egen oppfatning av mattilbereding, men som regel er våre råvarer og mattradisjoner bare påskudd for en sprudlende improvisasjon på det gode måltids alter. Og med publikums tilstedeværelse. For som den gjennomførte show-mannen han er, kan han bare fungere når omgivelsene rundt ham gir ham tilstrekkelig støtte.
Det blir vilt, lystelig og skadefro galskap ut av det. Fiskekaker i sur-søt saus, for å si det slik. Eller ål i vin hvor du fort ser at her trengs det også betydelig med akevitt og konjakk. Eller hva med makrell med kokonøttsaus? Personlig må jeg røpe at den alkolmarinerte laksen forekom så fristende at den nok må prøves ved en anledning.
Det er den jodlende herlige måten han beskriver tingene på som sjarmerer. Grovt overdrevet og ikke bestandig så nærme sannheten, tar han seg frekkheter som kanskje ingen andre ville ha våget.
Men så befriende morsomt det er!
Dette er gaveboka du gir til den desidert sureste svigermora du noensinne har hatt.
|