Killian Mullarney/Dan Zetterström/Lars Svensson: Fuglene, Gyldendal forlag 2012, 426 s.

Vi har alle et forhold til fugler. Enten det er i naturen eller i buret hjemme i stua har fugler gjennom alle tider fortryllet oss. Det være seg med sin sang eller det spennende i å kunne iakta dem boltre seg fritt oppe i lufta. Hvor mange har ikke drømt seg alldeles bort med å se slik lek oppe i himmelrommet? Mange har blitt entusiastiske fuglesamlere i den betydning at de observerer og tar bilder. Bare ta deg en tur på Østensjøvannet i mars-april og se det batteriet av sekshundre-millimetere og grovere skyts som har stilt seg opp for å knipse årets søteste seanse og leken forut. Oslo Kommune har nå reist et eget fuglegjemselbygg midt ute i sivet for disse entusiastene.
Interessen er der – og det til gangs! Fugler og fugleliv interesserer langt fler enn de med 600 mm. En vanlig småbarnsfamilie fryder seg ved møtet med de halvtamme fuglene når de kan gi dem tørre brødbiter.
Dokumentasjon av fugler og fugleliv finnes det mye av, ikke minst felthåndbøker. Men her kommer selveste kronjuvelen som er for diger til å ta med seg ut i felten. Den må studeres i ro og mak hjemme i stua, men der nyter du til gjengjeld det du ser. Det er et stort og tykt verk med over 4000 illustrasjoner av 900 arter.

Et mer optimalt verk om fugler og fugleliv på norsk finnes neppe. Det er en praktutgave tvers gjennom, rikt illustrert og med omfattende opplysninger om hver enkelt fugl. Det er en styrke at illustrasjonene er tegnet (akvarell) og ikke er fotografier. Slik får de en nøyaktig og bestemt gjengiving uten å være underlagt skiftende lysforhold og de misvisninger de kan gi i medlys og motlys.
Det er ikke bare omfanget og nøyaktigheten som er imponerende i dette verket. Det er også de svært presise beskrivelsene av underarter og sidearter og utfyllende opplysninger om hvilke mistolkninger som kan gjøres og hvordan du obseverer fuglene i vekslende lysforhold og til forskjellige årstider. Og i tillegg: beskrivelser av hva som kan skje når arter krysser seg og hvordan deres avkom vil se ut. Her fikk vi forklaringene på mange av de merkverdigheter vi gjennom årene har undrest over.
Der dette fugleverket scorer høyest er at det viser alt som kan tenkes å forekomme av fugl på våre bredde- og lengdegrader. Her er det tatt med omfattende beskrivelser av fugler fra Asia, Middelhavslandene og nord-Amerika som i det hele tatt kan tenkes å forville seg opp til oss og ikke engang er observert ved én eneste anledning for hundre år siden. Når det i tillegg vises en omfattende oversikt over parkfugl som kan tenkes å unnslippe, skjønner vi at dette verket omfatter omtrent alt som kan tenkes å opptre her nord.
Den norske utgaven er svært gjennomarbeidet og grundig.
En bok fugleinteresserte ikke kommer forbi.