Gyldendals illustrerte familieatlas, Kartografisk konsulent: Dr. Wiliam Cartwright, ellers skrevet av 50 regionale kartkonsulenter, Oversatt av Bodil Sunde og Torgeir Ulshagen., Gyldendal fakta, 2005, 304 sider
Gyldendals illustrerte familieatlas er et solid og gjennomillustrert verk, med mange og store sider. I første kapitel, ”Utsyn over verden”, er natur- og samfunnsgeografiske fenomener beskrevet og forklart. Teksten er lettfattelig skrevet og rikt illustrert. Det er 17 omfattende temaer som tas opp på disse sidene, alle kan hver for seg fylle hele bøker.
Det første oppslaget har overskriften ”Vår plass i rommet”. Her er det gitt et kjapt innblikk i solsystemet jorden er en del av og universet utenfor, et tema Gyldendal selv har gitt ut en stor praktbok om denne våren; verdensrommet. Det samme gjelder oppslaget ”Klima og vær”; været.
Det sier seg dermed selv at boken bare skraper i overflaten av den kunnskapen som finnes om hvert av de 17 temaene, men det er delikat, informativt og ryddig gjort. For de fleste lesere vil informasjonen være tilstrekkelig, ellers kan den inspirerende til videre lesning.
Under kapitelet ”Verden i kart” blir verden presentert under ett, delt opp fysisk, så politisk. Så er havene viet oppmerksomhet. De tre største og polarhavet har fått egne oppslag. Her beskrives de viktigste øyene, dyrelivet og naturforekomstene i tillegg til topografi.
Boken operer med seks verdensdeler: Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Asia, Afrika og Oseania. Hver verdensdel har fått eget kapitel. Det inneholder satellittbilde, kart, samfunnsgeografi, naturgeografi for hele området. Verdensdelene er delt opp i regioner som har fått hvert sitt oppslag.
Det meste av plassen på disse oppslagene er viet ett kart over regionen. I tillegg er det et lite kart med befolkningsmønster og et med økonomisk profil, innskutte kart av tilhørende landområder, et lite kart over hele verdensdelen med den aktuelle regionen fremhevet samt en kortfattet beskrivende tekst.
Norge er presentert sammen med resten av Norden. Bildene som er tatt med fra regionen er et av de historiske husene i København og et av samer. Norges topografi rundt Sognefjorden er viet relativt stor plass. Antarktisk har fått et eget kapitel. Boken avsluttes med et fyldig referansekapitel.
Gyldendals illustrerte familieatlas er en flott bok som gir mye mer informasjon enn et vanlig atlas. Layouten i boken er lekker og ryddig. Det er balanser i sin presentasjon og legger like stor vekt på alle verdensdelene, ulikt mange norske atlas som ”jobber” seg hjemmefra og blir mindre detaljert jo lengre unna det beveger seg. Det er sikkert naturlig i en oversatt bok i en globalisert verden, men litt uvant. En flott og grundig bok som vil bli flittig brukt og burde finnes i alle skolebibliotek