Benedicte Ingstad: Eventyret – en biografi om Helge Ingstad, Gyldendal norsk forlag 2009, 280 s.
Det er et eventyr. Historien om Helge Ingstad er uansett hvordan man fokuserer på den for fantastisk til nesten å være sann. Det er en historie som går helt opp til vår tid. Helge Ingstad opplevde utrolig mye i sitt lange liv. Da han døde i 2001 var det i den respektable alder av 101.
Han er blitt karakterisert som den ‘siste viking‘ og en av de nordmenn som har hatt størst betydning i forrige århundre. Utvilsomt skyldes dette at han påpekte og fant bevis for gammel norrøn bosetning i Nord-Amerika, flere hundre år før Columbus.
Men Helge Ingstads historie er langt mer enn dette. Allerede på 1930-tallet ble han en bestselgerforfatter med sine opplevelser i Canadas villmark, på Grønland, Svalbard og på jakt etter de siste ville apasjene i Mexicos forrevne fjelland. Undertegnede var av dem som ble svært fascinert av særlig hans bok Pelsjegeliv og dernest hans bok om apasjene.
Denne biografien er ført i pennen av hans datter som sitter med en unik tilgang til materiale. Hun er i likhet med moren også arkeolog og var helt siden tenårene med sine foreldre på arkeologiske ekspedisjoner. Det var faktisk faren som i sin tid ba henne sette i gang med å systematisere alt hva han hadde av materiale og dermed ga støtet til denne biografien. Den er tenkt å komme i to deler. Den første delen omhandler Helge Ingstads opplevelser fra han var ung gutt til hans strevsomme jakt etter de siste ville apasje-indianerne i Mexicos fjellverden. Den andre delen vil omfatte det arbeidet han gjorde sammen med sin kone i å påvise Vinland-bebyggelsen og grønlenderenLeiv Erikssons eventyrlige ferd mot Amerika og bebyggelsen der. Denne biografien er planlagt å komme til neste år.
Du har ikke lest mange siden om eventyret i Canadas villmark før du er fullstendig fascinert og inne i den stemningen som du kjenner igjen fra Pelsjegeliv. Benedicte Ingstad forteller levende og godt og supplerer med sentrale avsnitt fra bøkene til faren og ikke minst fra private brev. Det er i virkeligheten et sant eventyr som det fortelles om. Helge Ingstad var friluftsmann framfor noe annet. Han hadde en søkning til villmark og naturen og hadde stor beundring for urfolkene.
En tid var han også sysselmann på Øst-Grønland og senere på Svalbard.
Om du igjen fascineres av hans flere års opphold i villmarka i Canada, blir det ikke dårligere når vi kommer til Mexicos så å si uframkommelige fjellverden og hans bestrebelser på å få kontakt med de siste ville apasjene på slutten av 1930-tallet.
Vi facineres og trollbindes igjen. Utrolig flott lesing!