Kulturnyheter

Nationaltheatrets kokebok

Johan Kridih/Hugo Lauritz Jenssen/Terje Stenstad/Terje Borud/Ulla Westbø/Christer Berens: Mat i 3 akter – livet, kjærligheten og døden, Sirene forlag 2004, 204 s.

Ba Clemetsen lanserer Nationaltheatret matbok
Ba Clemetsen lanserer Nationaltheatret matbok
Slik oppsto matboken: Ba Clemetsen i ferd med å tilberede maten til Lørdag, søndag, mandag, foto: Kjell Moe/Kulturspeilet
Slik oppsto matboken: Ba Clemetsen i ferd med å tilberede maten til Lørdag, søndag, mandag, foto: Kjell Moe/Kulturspeilet

Nå også med kokebok. Det er ikke nok at teatret skaper røre på fortauet utenfor den gamle personalinngangen hver kveld, nå lanseres også en stor matbok, Mat i tre akter – livet, kjærligheten og døden

Rundt statuen av Per Aabel har det hver kveld vært et lite mylder av folk og oppstått noen situasjoner når noen vil hente lege til ham som flyr rundt med hele ansiktet tilsølt av blod. Overkjørt av en slede, står det visstnok i manus.

Mat er en annen sak som også står i manus, ihvert fall i de fleste. Peer Gynt skreller løken og selv i de mest dyptpløyende drama finnes referanser til mat. Og det spises også, til dels mye.

For riktig mange år siden serverte også teatret mat på scenen. Publikum fikk ikke noe. Det italienske stykket Lørdag, søndag, mandag dreier seg om mamma og mat – på italiensk. Den skulle tilberedes til forestillingen hver kveld, spaghetti som det het den gangen og to kilo oksekjøtt.

Men publikum den gangen fikk likevel en del av herlighetene. Det ble stekt i matolje og krydder rett under salen hver kveld og denne lukten gikk rett opp de små lukene gjennom det som da var ventilasjonsanlegget. Rekvisitør den gangen var Ba Clemetsen, i dag kommunikasjonssjef ved teatret. Hun fikk ideen til denne boken og samlet rundt seg skuespillere og andre til en fire retters middag på teatrets scene. Samtalene rundt bordet ble så formidlet av Hugo Lauritz Jenssen, mesterkokken Johan Kridith sto for en storslått meny og fotografene Terje Borud og Ulla Westbø tok bilder.

Fra Lørdag, søndag, mandag, foto: Kjell Moe/Kulturspeilet
Fra Lørdag, søndag, mandag, foto: Kjell Moe/Kulturspeilet

Ut av dette kom så denne boken. Terje Stenstad bidro med oppskrifter og boken er en skjønn samling av bilder, oppskrifter på delikat mat, historier og samtaler og utdrag fra enkelte minneverdige oppsetninger med referanser til mat. Underveis stilte flere opp for å bidra til at de tre middagene ble mest mulig vellykket og også en stab inne ved selve teatret var med å dra lasset.

Ved dagens lansering var noen av middagsdeltakerne – og samtalepartnerne – til stede. Blant dem Thorvald Stoltenberg, Bjarte HelmelandMari Maurstad, Mona Levin og Anne Marie OttersenCecilie Mosli leste opp fra boken og multikunstneren Ingrid Kindembidro med opptreden.

Nationaltheatret nå også med matbok. Men dette konseptet er så spennende at alle som liker mat, og det gjør vel de fleste (?) vil sette pris på den. Bare av den grunn de fristende bildene og spennende oppskriftene. Men de som også er glad i teater – og det er noen – vil også sette pris på denne boken. Samtalene på de tre middagene er også interessante. Det blir den røde tråden som binder boken sammen.

Mat er som teater. Samtaler og møter oppstår. Ingen dum ide å la de to møtes.

Boken er på over to hundre svært store sider. Men den er fristende, bokstavelig talt.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …