Kulturnyheter

Freakonomics

Steven D. Levitt/Stephen J. Dubner: Freakonomics – En usikkelig økonom utforsker alle tings skjulte sider, Oversatt av Gunnar Nyquist, Gyldendal, 2006, 245 sider

Freakonomics.inddStephen J. Dubner ble sendt ut av New York Times Magazine for å intervjue den unge, fremadstormende økonomen Steven D. Levitt. Dubner fant i Levitt en økonom med den sjeldne egenskapen at han kunne gjøre seg forstått blant normale mennesker. Levitt på sin side syntes han endelig fant en intellektuelt oppegående journalist. Møtet resulterte i et felles bokprosjekt. I boken Freakonomics gir Steven D. Levitt og Stephen J. Dubner svarene på noen spørsmål ingen viste de hadde.

Hva er likheten mellom en sumobryter og en lærer?
Hva er farligst å eie; en pistol eller et svømmebasseng?
Hvorfor bor narkolangere hjemme hos mor?
Hvorfor sank kriminaliteten drastisk i USA på 1990-tallet, når alle spådde at den ville fortsette å øke?
Hvor stor betydning har navnet du gir poden?

Steven D. Levitt roter rundt i statistikker, lister og målinger. Han snur dem på hodet. Han stiller andre spørsmål til tallene og han finner selvfølgelig andre svar. Resultatet er noen morsomme poenger og noen tankevekkere angående troverdigheten til statistiske målinger. Han viser hvordan tall kan lyve og hvordan de kan brukes til å ”bevise” hva som helst. Med dette reiser han imidlertid uunngåelig spørsmålet om hans konklusjoner er noe bedre. Medfører de statistisk gyldighet og sitter vi her med god forskning i hendene? Svaret er sannsynligvis nei, Freakonomics må nok anses som underholdning og ikke noe annet. Til dette formålet fungerer den greit, men teksten er for lang og repeterende til å være god lesning. Det største utbyttet blir nok noen nye samtaleemner til selskapslivet.

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …