Carl-Fredrik Lundevall og MatsÅke Bergström: Fugler i Norge og Norden, Oversatt av Irene Imman Tjørve, DAMM, 2005, 351 sider
293 forskjellige fuglearter har fått plass i denne tredje utgaven av praktverket Fugler i Norge og Norden. MatsÅke Bergström har laget vakre illustrasjoner av alle artene der fuglene er satt inn i sitt naturlige miljø. Noen av artene er illustrert sammen og for noen er forskjellige drakter ut fra kjønn, alder og geografi tatt med. Carl-Fredrik Lundevall har skrevet tekst til alle artene, her er blant annet artsbeskrivelse, matvaner, opplysninger om hekking og antall og størrelse på ungekull inkludert. Minst like stor plass er gitt til artens opptreden i sagn og overtro. Nederst på hver side et det gjengitt et Nordenkart hvor utbredelsen av arten er tegnet inn.
Fuglene er presentert i rekkefølge utfra familieforholdene dem imellom, dette er en systematikk akademiske ornitologer enes om. Boken følger den forrige systematikken som var rådende frem til slutten av 1990-tallet. Etter dette er det en ny systematikk som har overtatt. Fordi det er én, eller i høyden to arter per side er det vanskelig å bruke boken som oppslagsverk. Hvis boken skal brukes for lese om fugler som dukker opp langs stien trenger nok de fleste en oppslagsbok for å bestemme fuglens art først. Den prominente størrelsen og vekten på over 1,4 kilo gjør den uansett lite egnet som turkamerat.
Fugler i Norge og Norden er en flott bok som passer for dem som har lyst til å lære mer om fugler. Fokuset på opptreden i sagn og overtro er med på å gjøre dette til en bok som treffer et bredt spekter av lesere hvor ornitologer kanskje er det eneste unntaket. Tegningene og draktbeskrivelsene er på langt nær detaljerte og varierte nok for en iherdig ornitolog. For alle andre lesere rommer boken mange timer hyggelig lesing uansett om man velger å lese om fugler som er observert eller om man blar litt på måfå rundt i boka.