Patrice Nganang: Mount Plaisant, Gyldendal 2013, 499 s.
Patrice Nganangs roman omhandler Kamerun i flere tiår fra begynnelsen av 1900-tallet og fram til 1931. Parallelt finner det sted en handling i nåtid hvor en student forsøker å nøste opp i landets relativt nyere historie.
Romanen dreier seg om kolonialismen delvis sett gjennom briller av i dag. Kamerun er det landet i det sentrale Afrika som kan telle hele tre koloniherrer, Tyskland, Storbritannia og Frankrike. Nederlaget i første verdenskrig gjorde at tyskerne forsvant ut av bildet og de to andre delte landet seg i mellom. Det ble første forent ved frigjøringen i 1961.
En student finner fram til en over 90 år gammel kvinne som viser seg å sitte inne med en fascinerende historie. Historien fører oss tilbake til Kamerun på begynnelsen av 1900-tallet. I fokus står sentrale personer i Kameruns historie som den legendariske sultanen av Banum, Njoyas, han med 600 koner og som også skapte et eget skriftspråk. Historien lar oss også møte andre faktiske historiske og sentrale personer. Tittelen henspiller på palasset hvor han hadde sine 600 koner, ‘fornøyelsens fjell’.
Dette flettes sammen i en fascinerende historie. Sultan Njoyas var en særpreget skikkelse i Kameruns nyere historie. Han så blant annet som sin oppgave å gi landet og dets folk identitet ved at dets historie og fortellinger ble nedtegnet. Banum-språket, et eget ‘bildealfabet’ ble opprettet av ham med dette som formål. Det undervises den dag i dag i dette språket i Kameron.
Forfatteren har tatt seg den frihet å inkorportere billedlig enkelte ord av dette språket i sin bok. Ellers er dette en fri fortelling hvor vi møter flere sentrale historiske skikkelsene i Kameron.
Boka er en fortelling som tar oss med til et miljø og en kultur våre vestlige briller til nå faktisk har latt oss vite så å si ingenting om. Den gir oss et annet blikk for hvordan kolonialismen faktisk kunne gi seg uttrykk på andre måter enn det som tradisjonelt framstilles her hjemme. I første rekke Tysklands rolle. Bare av den grunn er den verdt å lese. Men Nganangs bok er en skjønnlitterær fortelling som med sine fabler og historier svinger seg opp på de helt store høyder.
Boka må leses!