Kulturnyheter

Farvel til Fredrik Drum

Gert Nygårdshaug: Rødsonen, Cappelen 2006, 335 s.

nygardshaug_rodsonenMed denne boka tar Gert Nygårdhaug definitivt farvel med sin krim-helt Fredric Drum og hans følgesvenn, onkelen Kripos-mannen Skarphedin Olsen. De har fulgt hverandre ad siden den første boka, Honningkrukken, kom i 1985. Det er i alt blitt ti bøker om disse og Fredric Drum er også i en leserkåring blitt æret som den tredje mest populære krim-helt i norsk litteratur.

Samtidig får forfatteren en annet av sine kjepphester oppfylt, boken gis også ut på en bok-klubb. Gert Nygårdhaug har i en årrekke ført en kamp for dette idet han har hevdet at forfattere som kommer utenom systemet med bok-klubber levnes liten ære – og får følgelig lite å leve av.

Gert Nygårdhaug slo inn på den ‘kosmiske’ vei med hemmelige tegn og ritualer, for den saks skyld også Vatikanets synder, tiår før Madonna-koden og Dan Brown. Han har vært opptatt av hva som kan ligge i eldre kulturers overleveringer fra gammelt av og i hva du finner av mystiske budskap forhold som menneskers fysiske mål og objekters plassering i naturen. Dette har også gått igjen i andre bøker fra hans side. I denne boka har det en sentral plassering i en sidehistorie fra selve krimhandlingen, det angår forbindelsen til avdøde forfedre.

Intet av dette er mystisk og usannsynlig. Han evner å gi dette aspektet en viss – men bare viss – troverdighet. Dessuten skriver Gert Nygårdhaug på en måte som er uvandt i krim-litteraturen. Mysteriene er dels opplagte og inneholder ikke de aller største avsløringene på siste side. Dessuten arbeider tospannet Drum og Olsen effektivt og målrettet. De går til oppklaring av sakene med alle krimetterforskernes myndighet og hjelpemidler, Skarphedin Olsen tar stor nytte av sin Kripos-status.

Vi får med andre ord en slags omvendt spenningshistorie. Hovedvekten legger Gert Nygårdhaug på andre forhold i sin lett fabulerende historie. Hans engasjement for den tredje verden er retningsgivende, her som i andre bøker fra hans hånd. Denne gangen er det regnskogen det gjelder. Den tynnes ut av den vestlige verdens profittmotiv og urbefolkdningen slaktes.

I denne historien er det nordmenn og noen amerikanere som er de verste svina. Høk står over høk og kjeltring over kjeltring. Kampen profittmakerne i mellom, det å lure hverandre, viser seg også å bli deres felle. Sannsynligheten i denne intrigen, som har forgreninger hjem til Norge på høyeste hold, er også sannsynlig. Var det ikke for et år siden at statens eget direktorat for byggesaker ble tatt med buksene nede i å anvende tømmer fra regnskogen?

Gert Nygårdhaug skriver uten å være besatt av spenningsromanens krav til stadig intensere spenning og oppbygging av høydepunkter. Han skriver med en avslappet sjarm og underveis vanker det atskillige glass velsmakende rødvin, for den saks skyld også gastronomiske godbiter, på våre helter.

Bøkene hans har de siste årene hatt en stadig kvalitetsmessig stigning og et økende politisk engasjement. Selv om det skal være siste boka med Fredric Drum har vi sikkert mye å glede oss til framover!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …