Jamie Oliver: jamie hver dag, Oversatt av Kyrre Haugen Bakke og Eva Storsveen, Gyldendal, 2005, 320 sider
jamie hver dag er den femte kokeboken Jamie Oliver har gitt ut, alle de tidligere har kommet på norsk. Rekken består av Mat fra Jamies kjøkken, Den nakne kokken, Glade dager med den nakne kokken og Gjør som Jamie og nå kommer jamie hver dag. Misjonen hans har hele tiden vært å strippe matlagingen for unødvendig fiksfakseri, gjøre oppskriftene enkle å følge for alle og å vise hvor lett det kan gjøres. Jamie Oliver er langt fra den første kjendiskokken verden har sett, bare her hjemme kjenner vi jo flere med Ingrid Espelid Hovig i teten.
Jamie har hatt noen produktive år. Ikke bare har han skrevet fem bøker og hatt flere serier med matprogram på tv, han har også ved flere anledninger vist et stort sosialt engasjement. Han startet restauranten Fifthteen hvor han utelukkende ansatte arbeidsledige og vanskeligstilte ungdom som han lærte opp selv. I vår har norsk fjernsyn vist den siste serien hans, han har kastet sitt blikk på den engelske skolematen. Med stor iver har Jamie påtatt seg ansvaret for skolematen i et helt skoledistrikt i Øst-London. Han ville vise at det er mulig og nyttig å servere skolebarna sunn og næringsrik mat. Oppgaven viste seg å være større enn han hadde trodd, han fant ut at litt av grunnen var at barna ikke var vant til å spise ”ordentlig” mat hjemme heller.
Når han endelig fikk barna til å spise den sunne maten tok det ikke lang tid før resultatene kom, barna lærte mer og oppførte seg bedre. Medisinforbruket til skolebarna gikk også drastisk ned. Prosjektet har også resultert i denne boken, som skal vise at det er mulig å lage sunn, billig og rask mat hver dag, selv for en småbarnsfamilie. Jamie som selv er pappa til to små jenter og sannsynligvis har en større tidsklemme enn de fleste bør jo vite hva han snakker om på dette punktet.
Boka er den mest innholdsrike han har gitt ut, for under hver oppskrift er det eksempler på hvordan du kan spinne videre på den. I tillegg til de vanlige kokebokkapitlene Salater, Supper, Grønnsaker, Pasta, Kjøtt og fjærfe, Fisk og Desserter har han kapitler han har kalt Brødmat, Mirakler på fem minutter, Familietreet og Ti på topp. Jeg skal ikke prøve å skryte på meg å ha prøvd alle oppskriftene i denne boka, men de jeg har prøvd har vært kjappe og smakfulle. Spagetti bianco har allerede blitt en favoritt her i huset, bare med et par stekte kyllingbryst til. Jamie har gått vekk fra den ordinære oppskriftsformelen på mange av sidene og ”forteller” heller oppskriftene, en teknikk Nigella Lawson er kjent for å bruke. For blant annet pesto, pasta bianco og tomatsaus har han lagt opp oppskriften slik at han først går nøye gjennom grunnoppskriften og så viser hva som kan byttes ut eller legges til for å gjøre retten mer avansert, det geniale er at allerede grunnoppskriften kan serveres med stort hell. Dette er dermed en kokebok som passer perfekt til selv den mest klønete kokk. Boken er også proppfull av inspirasjon for de som er mer erfarne på kjøkkenet.