Allan og Barbara Pease: Kroppsspråk, Oversettelse av Kari Marie Thorbjørnsen, Cappelen, 2005, 388 sider
Allan og Barbara Pease er forfatterne bak den internasjonale bestselgeren Kroppsspråk (The Defintitive Book of Body Language). Boken lover å vise hvordan du kan gjøre et godt inntrykk på andre, vite om den du er interessert i, er interessert i deg, knytte god kontakt med andre og få til et samarbeid og mye mer. Og det er bare på coveret! Paret har tidligere gitt ut Hvorfor menn ikke kan lytte og kvinner ikke kan lese kart på norsk.
Kroppsspråk har et utpreget amerikansk image, med mange korte kapitler, store overskrifter og sitater fra teksten gjentatt med store bokstaver og i kursiv løsrevet fra teksten. Noen av temaene er håndtrykk, smil og kulturelle forskjeller. Det er utstrakt bruk av bilder og tegninger for å illustrere eksemplene i teksten. Fotografier av amerikanske politikere og filmstjerner, det engelske kongehus og andre internasjonale størrelser er hyppig brukt for å ”bevise” poenger. I teksten er det også gjengitt resultatet av flere undersøkelser og boken ender opp med en fyldig referanseliste.
Jeg synes Kroppsspråk fremstår som overfladisk og kvasivitenskapelig. Blant annet synes jeg at det er et overdrevet fokus på kjønnsforskjeller. Jeg tror Allan og Barbara Pease har glemt å ta hensyn til kulturelle forskjeller da de ga ut denne boken på norsk. De tar ingen hensyn til janteloven eller det nøkterne akademiske språket vi er vant til når de henviser til egne arbeid. Til tider er teksten rett og slett usammenhengende, som dette partiet:
Med hånden på hjertet: Enten du sitter med hendene i fanget eller er mer behendig og bedriver fingerferdigheter for å slippe å leve fra hånd til munn, kan du bli nødt til å se gjennom fingrene med ett og annet for å få grep om sakene. Ikke la deg avsløre med blod på hendene, og ikke forsøk å toe dine hender etter et feilgrep, og hvis du slår hånden av dine hjelpere, risikerer du at ting glipper deg ut av hendene.
Om dette beror på oversettelsen eller originalteksten vet jeg ikke, men bra er det ikke. Jeg tror mange kunne ha nytte og glede av et mer bevisst forhold til eget og andres kroppsspråk, men jeg tror ikke Allan og Barbara Peases Kroppspråk er den beste tilgjengelige kilden om temaet.