Ruth Reichl: Hvitløk og safirer – en restaurantkritikers hemmelige liv, Utgitt: 2005, Forlag: Gyldendal fakta, Sider: 287, Språk: Bokmål, ISBN: 8205339805
Hvitløk og safirer er Ruth Reichls tredje bok, men den første på norsk. Tidligere har hun utgitt Tender at the bone og Comfort me with applesmed stor suksess. Ruth Reichl arbeider nå som sjefsredaktør for bladet Gourmet.
Ruth Reichl jobbet som restaurantkritiker i New York Times fra 1993 til 1999. Og dette er historien om hennes liv og virke i storbyen New York i denne perioden.
New York er en merkelig by. Da det ble kjent at Reichl var ansatt som den nye restaurantkritikeren i New York Times klistret restauranteiere over hele byen opp bildet hennes slik at de skulle kjenne henne igjen hvis hun avla dem et besøk. Men hun fant fort ut at når hun ble gjenkjent på en restaurant, ble hun behandlet som en dronning – mens anonyme par på bordene rundt fikk en helt annen restaurantopplevelse.
Reichl bestemte seg for at hvis alle restaurantene i New York visste hvordan hun så ut, måtte hun rett og slett se ut som en annen. Fantasifulle forkledninger som inkluderte parykker, fargerike antrekk og tykke lag sminke – og til og med kredittkort i andres navn – hjalp henne å beholde anonymiteten. Vi får derfor høre historier om da Brenda- en rødhårete og aldrende hippie – spiste på Daniel, da Chloe – nyskilt og blond – testet Lespinasse, og da Miriam – Ruths egen mor – forsøkte maten på 21.
Hvert kapittel i boken gir innblikk i en ny forkledning, en ny restaurant – inkludert den opprinnelige anmeldelsen fra NY Times – og en kulinarisk opplevelse i form av en av Reichls egne favorittoppskrifter.
Fortellinger om turer til parykkforhandlere og ymse bruktbutikker for å skaffe ulike kostymer – er fantastisk morsom lesning. Selv ikke hennes venner og kolleger kjenner henne igjen etter forvandlingen! Og anmeldelsene hennes er rene mesterverkene. Selv om denne boken handler om restaurantbesøk de færreste får oppleve i virkeligheten – beskriver hun opplevelsene så livaktig at man føler man er tilstede. Dette er en svært underholdende bok for særlig matinteresserte!