Olav William Rokseth: Et spørsmål om beskyttelse, Gyldendal 2011, 380 s.
Et spørsmål om beskyttelse er en høyst uvanlig krim-bok. Den kan også leses som en vanlig bok om hvordan traumene setter seg fast i hodet på dem som rammes av terror og hvor infløkt situasjonen i Midt-Østen er. Det er også en bok som kommer ubehagelig nære begivenhetene 22.7. med et plott som ikke er så helt ulikt.
En hvit mann, muslim fra Bosnia, går rundt med vrangforestillinger om frelsestanker. Han tror han er den nye Messias, den tolvte imman, og går med planer om å terrorsprenge sentrale bygg i Norge, som eksempelvis regjeringskvartalet og Nidarosdomen. Men før de virkelig store terrorplanene søker han å så splid mellom muslimene gjennom å ta livet av sentrale personer i det muslimske miljøet i Oslo. Forræderne, de som snakker om fcrsoning og de tvilende skal taes!
Politiets sikkerhetstjeneste tar kontakt med en religionsforsker på Blindern, Davood Ariani som han het den gang han bodde i Libanon og arbeidet som politimann. Nå har han funnet seg et nytt sted i Norge og har endret navn til David Anderson. Han flyttet hit etter at hans gravide kone og ene barn ble drept ved et attentat i Beirut.
Det er mareritt-tankene som følge av dette som er bokas røde tråd, for straks jakten på den bosniske drapsmannen er over, tar boka en ny og overraskende vending.
Man kan godt lese så langt som til der drapsmannen ligger død på gulvet som offer for sine egne overmenneske-visjoner, men fortsettelsen gir en overraskende vending med lag på lag som avdekkes som å skrelle en løk.
Det er også her bokas svakhet ligger. For det dramaturgiske spennet halter litt akkurat i denne overgangen. Men det er en underordnet side for det er virkelig en bra debut som Rokseth her kommer med.