Erik Røed: Båtmat – på to bluss i ferien, Cappelen, 2007, 176 sider
Erik Røed er en ekte strandløve. Ikke bare fanger han strandreker som er mye større enn dem jeg noen gang har fått i hoven, men han spiser dem levende! Båtmat – på to bluss må vel være sommerkokeboken fremfor noen. Alle rettene er beregnet på å lages ute, med minimal kjølekapasitet, to bluss og et lite, men nøye utvalgt forråd. Det er lagt opp til god tid, men lite bry. Det betyr ikke at ambisjonsnivået er lavt. På menyen står fransk mat og urnorsk mat, fancy mat og hverdagskost. Vanlig mat og som tidligere nevnt sær mat. Her er det andeconfit, røkt pir, potetsalat, ertestuing og bløtekake. Spagetti, gravet sei, laks- og makrellrullings og ceviche. Innimellom overfloden av oppskrifter er det sommerlige bilder, frihet og små tips og historier. Naturligvis hjelper det å være glad i fisk, men her er da også litt å sette tenna i for de karnivore.
Båtmat – på to bluss er full av livsglede og kjærlighet for mat. Det meste av maten kan også tilbredes på et vanlig kjøkken med komfyr og fire kokeplater. Maten kommer dog neppe til å smake like ramsalt godt.