Kulturnyheter

Stor Flagstad-biografi

Trond Olav Svendsen: Flagstad. Et kunstnerliv, Opera Forlag 2013, 257 s.

Svendsen_Flagstad

Kirsten Flagstad: den største av dem alle
Kirsten Flagstad: den største av dem alle

Hun var utvilsomt det forrige århundrets største kvinnelige stemme. Operainteresserte vil i dag i dag selv over femti år etter at hun døde, bekrefte dette. Bare den ting at minnet om hennes store stemme nevnes i dagens anmeldelser fra festspillene i Bayreuth, viser dette. Hun var også Den Norske Operas første sjef da institusjonen ble opprettet i 1959 og står i dag og skuer utover plassen som er oppkalt etter henne der nasjonens store stolthet, den nye operaen i Bjørvika, nå ligger.

Denne biografien spenner opp det store formatet og følger henne fra tiden på begynnelsen av det forrige århundret gjennom en lang karriere hvor hun opptrådte på verdens største operascener, Metropolitan i New York i særdeleshet. Det var også her i New York at hun feiret sine største seire i de aller største Wagner-rollene, Brünnhilde og Isolde i første rekke.

Det var en lang vei fra debuten på Nationaltheatret i 1913 i d’Alberts Lavland til Nibelungen-Ringen og Wagner. Hun tilskrives æren for å ha ‘reddet’ Metropolitan på 1930-tallet ved å trekke tilskuere i tusentalls.

Kirsten Flagstad: for alltid plassert foran den nye operaen i Bjørvika, foto: Kulturspeilet
Kirsten Flagstad: for alltid plassert foran den nye operaen i Bjørvika, foto: Kulturspeilet

Hennes karriere har et mellomspill. Under krigen valgte hun å dra hjem til sin mann i Norge. Hun hadde ikke sett ham på nesten to år. Men hun lå lavt her hjemme, sang ikke for de tyske okkupantene derimot i hemmelige tilstelninger for motstandsfolk. Det at hun dro hjem til et okkupert land ble oppfattet om upatriotisk og hun ble utsatt for en svært ondsinnet hetskampanje både her hjemme og i USA. Dette sto imidlertid ikke i veien for karrieren hennes og hun fortsett med å vinne store seire både på Metropolitan, Covent Garden i London og La Scala i Italia.

Kirsten Flagstad i Wagner på Nationaltheatret 1932
Kirsten Flagstad i Wagner på Nationaltheatret 1932

Etter at hun offisielt hadde avsluttet sin karriere, fulgte en ny. Fra midten av 1950-tallet og i flere år framover gjorde hun flere innspillinger med lyd- og opptaksforhold i nær det perfekte. Hun skulle medvirke i den første komplette innspillingen av Nibelungen-Ringen på Decca men rakk bare den aller første operaen, Das Rheingold. Men det hun viser her i full stereo og high fidelity er et vitnesbyrd om en sanger som utvilsomt var den største av dem alle.

Jeg likte denne omfattende biografien. Den dveler lite ved tilfeldigheter og rykter og kanskje mer eller mindre personlige synspunkter dempes betydelig. I stedet tar den utgangspunkt i det som faktisk skjedde, med utdrag fra personlige brev og avisanmeldelser som grunnlag.

Forfatteren har kunne nyte godt av arkiv- og bildemateriale fra Kirsten Flagstadmuseet på Hamar. Det står den til all ære.

Det medfølger en CD med utvalgte innspilllinger med henne fra hennes lange karriere. Det er ikke plass til de store Decca-innspilingene på denne men de må man til gjengjeld få med seg i sin helhet.

En gavebok som vil ruve sterkt av denne høstens bøker. En stor bok om en stor kunstner.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …