Kulturnyheter

Verden etter Amerika

Fareed Zakaria: Verden etter Amerika, Gylderndal 2009, 223 s.

Zakaria_VerdenAmerikaFareed Zakaria er en populær programleder på CNN. Han er også internasjonal redaktør i Newsweek. I dag er han amerikansk statsborger og omtaler USA som “vi” konsekvent i boka. Men han er født i India og vokste opp i Mumbai i en familie med muslimsk bakgrunn.

Denne boka handler om USA’s ståsted etter at landet har ikke lenger verdens fremste økonomi. Også dagens faktum? Land som Kina og India er på voldsom frammarsj og bak dem skimter vi Brasil og andre. Hvilke utfordringer står USA overfor og hvordan kan de mestre denne situasjonen?

Allerede for nesten et tiår siden spådde den norske fredsforskeren Johan Galtung at med George Bush ved roret ville denne utviklingen aksellerere og at man allerede i 2020 kan slå fast at USA ikke lenger er verdens ledende stormakt. I andre historiske situasjoner har vi sett at stormakter på retur ofte blir aggressive og tyr til militær vold i slike situasjoner. Vil dette også skje med USA?

Neppe, mener Zakaria. Han er optimistisk på USA’s vegne. Landet her iboende forutsetninger i seg til å tackle denne framtidige – eller det som begynner å avtegne seg som dagens – situasjonen på en smidig måte. Landets problem er den iboende sjåvinismen som gir seg uttrykk i uvitenhet om andre og som er dypt nedfelt blandt befolkningen. Men på pluss-siden finnes eksempelvis at landet er bygget opp av innvandrere og at det ennå er åpent overfor verden. Dette fører til at de kan dra til seg de beste kreftene ikke minst intellektuelt fra en hel verden. Zakaria selv er jo et eksempel på dette.

Her skiller USA seg ut fra Europa som faktisk går den motsatte veien ved å stenge grensene sine og dermed om kort tid går tom for arbeidskraft og reproduktive krefter. Hvem skal betale våre etterhvert økende pensjoner?

Dernest har USA et undervisningssystem som i atskillig klarere grad enn det indiske og kinesiske stimulerer til selvstendighet og derved innovative evner.

Til sist trekker han ammenlikninger med Storbritannia som opplevde det samme for hundre år siden men i hele tiden etterpå har maktet sånn noenlunde å tackle de utfordringene som meldte seg. Når det britiske samveldet etterhvert smuldret opp møtte engelskmannene dette uten å ty til sjåvinistisk og militær vold (for det meste).

Fareed Zakaris bok er tankevekkende. Men den har sine avgjorte svakheter. Det kan vi se i dag. Mye av det han skriver er sørgelig uaktuelt etter at finanskrisen for alvor slo til etter at boka kom ut i USA. Han tar ikke høyde for at et kapitalistisk system har iboende svakheter i seg. Mye av hans resonnementer bygger på at dette systemet skal bestå til evig og alltid. Ferske meningsmålinger viser nå at innpå 30% av den amerikanske befolkningen nå kan være innstilt på sosialistiske planløsninger med hensyn til økonomien.

Det er altså ikke bare Kina og India som velter framover og truer med å overta USA’s rolle på verdensarenaen. Det er også selve fundamentet, det kapitalistiske systemet. Hva da?

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …