Kulturnyheter

Han tegnet Norge

Einar Økland: Damsleth – Han teikna for Norge, Vigmostad Bjørke forlag 2008 256 s.

Okland_DamslethFrich_BandittenesDe aller fleste av oss har ikke den fjerneste anelse om hvem tegneren Harald Damsleth (1906–71) var. Navnet vekker imidlertid ikke helt gode vibrasjoner for generasjonen før oss. Han vil nemlig for alltid bli forbundet med plakater og utstillinger han gjorde under okkupasjonen 1940-45 for den tyske okkupantmakta og som Nasjonal Samlings hustegner.

Men Einar Økland viser oss i denne bredt anlagte bildeboka at Harald Damsleth var noe langt mer enn en quisling og overløper som stilte sitt talent til rådighet for nazistene. Han var en tegner og reklamemann som alt fra 1930-tallet og opp gjennom 1950-tallet til langt ut på 60-tallet satte sitt preg på Norge gjennom reklame og bokomslag.

Mange av disse illustrasjonene er klassiske. Vi ser det i reklamen og ikke minst på de utallige bokomslagene. Selv om hans navn var persona non grata i mange år etter krigen vil de fleste huske de mange bøkene om den ariske helt Jonas Fjeld, bare for å ta et eksempel. Men Rocambole og Coyote setter også i gamg noen bjeller for enkelte. Maigret-bøkene er hans omslag. Han lot seg også smitte av den psykedeliske 68-ånden i noen av sine omslag, som Bengt Calmeyers Den hemmelige døde i 1969.

Der han særlig gjorde seg merkbar etter krigen var i første rekke alle tegningene beregnet for barn. Det var julemotiver, postkort og glansbilder og de fleste av oss må dra et gjenkjennelsens tegn på disse. Det er også en viss ironi at den gamle nazisten var en medvirkende årsak til den store suksessen Lutherstiftelsens forlag hadde i femtiårene. Hans sikre hånd og blikk for reklameeffekter i omslagene gjorde at han traff sitt publikum helt riktig med den type kitsch-litteratur som forlaget serverte på 50-tallet, like stilsikkert og effektivt som han under krigen lagde propagandaplakater med solkors og ‘Felles front mot bolsjevismen‘.

For undertegnede var dette helt ny kunnskap. Hans barnetegninger, glansbilder og bokomslag åpner opp for noe av det som rett og slett er vår felles kulturelle identitet. Bare av denne grunn er dette en nyttig bok. Den er i tillegg utstyrt med gode referanser og henvisninger til Harald Damsleths arbeider.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …